Foto: Zoodārzā izbūvēs jaunas mītnes dzīvniekiem (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Projektā «Āfrikas savanna» Rīgas Zooloģiskajā dārzā par 2,5 miljoniem eiro tiks izbūvēta mājvieta, kurā pēc iespējas dabiskākā vidē dzīvos žirafes, zebras, huzārpērtiķi, degunradžputni un surikāti, šodien preses konferencē pastāstīja projekta autors arhitekts Aldis Polis.

Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš norādīja, ka, izbūvējot «Āfrikas savannu», tiks aptverta visa zoodārza pašreiz neapgūtā un nolaistā teritorija. Viņš arī uzsvēra, ka projekts nav lēts, jo dzīvniekiem ir noteiktas turēšanas normas, kas ar katru gadu pastiprinās.

Polis pastāstīja, ka pašreiz no plānotā kompleksa ir uzcelta tikai žirafu māja. To iecerēts papildināt ar trim ēkām, kā arī pērtiķu salu ar norobežojošu pakavveida dīķi, pastaigu taku, kas nodrošina apmeklētāju saskarsmi ar dzīvniekiem un pēc iespējas dabīgāku vidi. Ēkās tiks izvietota žirafu mītne, zebru mītne, pērtiķu mītne un degunradžputnu mītne. Starp zebru mītni un huzārpērtiķu mītni tiks izvietots dīķis ar pērtiķu salu, bet apmeklētāju taka sekos reljefam un dažādiem norobežojumiem. Tā apmeklētājiem tiks nodrošināta pēc iespējas dabīgāka dzīvnieku uztvere un nebūs jāveido nekādi norobežojumi vai smagas konstrukcijas.

Pastaigu taka būs piemērota apmeklētājiem ar īpašām vajadzībām un māmiņām ar bērniem, turklāt tajā nav paredzētas kāpnes un strauji pacēlumi. Dzīvnieki no apmeklētājiem būs norobežoti tikai ar akmeņu un koku krāvumiem, neveidojot smagnējus norobežojumus un metāla būrus.

Polis arī uzsvēra, ka visas ēkas būs aprīkotas ar tehniskajām prasībām, kas vajadzīgas dzīvnieku mītnēm. Zebru mītnē būs iekšējais pastaigu laukums un apmeklētāji pa pastaigu taku ieies zebru mītnē otrā stāva līmenī. Arī pērtiķu mītnē pastaigu taka sekos reljefam un izies cauri ēkas otrajam stāvam. Pie zebru mājas ir paredzēta mītne surikātiem.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) preses konferencē pauda, ka «Āfrikas savannu» sāks būvēt nākamgad, lai to varētu pabeigt un atklāt 2018.gadā uz Latvijas simtgadi. Viņš pauda cerību, ka projekts palielinās Zooloģiskā dārza apmeklētāju skaitu, kas pašreiz gadā ir ap 400 000.

Ekspozīcija «Āfrikas savanna» tika izstrādāta 2015.gadā. Projekta sākās 2007.gadā ar žirafu mājas atvēršanu. Tagad projektā paredzēts izveidot jauktu savannas ekspozīciju 3000 kvadrātmetru lielā laukumā pie žirafu mājas. Plānots, ka provizoriskās izmaksas kopā pārsniegs 2,5 miljonus eiro.

Nākamgad plānots veikt iepirkumu par projekta būvniecību un projekta būvuzraudzību, kā arī sākt būvniecības darbus. Projektu nodot ekspluatācijā paredzēts 2018.gadā.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas pašvaldības nākamā gada budžeta projektā no investīciju programmas «Āfrikas savannai» paredzēti 1,125 miljoni eiro. Savukārt Saeima, apstiprinot nākamā gada budžetu, atbalstīja 400 000 eiro finansējuma piešķiršanu šī projekta realizēšanai.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu