FIB ziņojumā Krievija minēta kā tiešā atbildīgā par kiberuzbrukumiem ASV vēlēšanu laikā (81)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ceturtdien publiskojis ziņojumu, kurā Krievijas izlūkdienesti tieši vainoti kiberuzbrukumos ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā.

Sākot ar 2015.gada vidu Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) pa elektronisko pastu nosūtījis inficējošu saiti vairāk nekā 1000 adresātiem, tostarp ASV valdībā, teikts FIB un ASV Iekšzemes drošības ministrijas kopīgajā ziņojumā.

ASV Iekšzemes drošības ministrija un Nacionālās izlūkošanas direktorāts iepriekš pauda viedokli, ka Krievija stāv aiz oktobrī notikušajiem kiberuzbrukumiem, bet ceturtdien publiskotais ziņojums ir pirmā detalizētā tehniskā analīze un pirmais oficiālais FIB paziņojums.

Krievija noliedz, ka būtu saistīta ar šiem kiberuzbrukumiem.

FIB publicēja ziņojumu tajā pašā dienā, kad ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka reaģējot uz Maskavas «agresīvajiem» kiberuzbrukumiem Savienoto Valstu amatpersonām, pret Krieviju tiks vērstas jaunas sankcijas un 35 Krievijas diplomāti, kas strādā vēstniecībā Vašingtonā un konsulātā Sanfrancisko, tiek pasludināti par «persona non grata» un viņiem 72 stundu laikā jāpamet ASV.

ASV sankcijas vērstas pret deviņām organizācijām un fiziskajām personām, tostarp pret Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD) un pret Krievijas armijas izlūkdienestu (GRU).

Tiks slēgti arī divi Krievijas lietotie objekti ASV, kuri izmantoti «ar izlūkošanu saistītiem mērķiem».

FIB ziņojumā teikts, ka FDD kiberuzbrukumos cietusi arī ASV Demokrātu nacionālā komiteja, kurai 2016.gada sākumā uzbruka arī GRU.

Ziņojumā lielā mērā apstiprināti privāto kiberdrošības firmu secinājumi, piemēram, «CrowdStrike» atklājumi.

FIB ziņojums ir ievads detalizētākam novērtējumam, ko Obama pieprasījis izlūkdienestiem pirms prezidenta amata atstāšanas, atklāja kāds informēts avots.

Liela daļa no informācijas, kas iekļauta ziņojumā, nav jauna, norādīja avots.

FIB secinājis, ka hakeriem izdevies iegūt piekļuvi sensitīvai informācijai un nozagt šādu informāciju, tostarp piekļūt iekšējai e-pasta sarakstei starp augsta ranga Demokrātijas partijas biedriem.

Ziņojumā nav nosauktas organizācijas, kas cieta no hakeru uzbrukumiem, un nav minēti FIB un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) iepriekš izdarītie secinājumi, ka Krievija gribējusi iejaukties ASV prezidenta vēlēšanās, lai palīdzētu uzvarēt republikāņu kandidātam Donaldam Trampam.

Komentāri (81)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu