Regulators izsniedzis «Conexus Baltic Grid» licences dabasgāzes pārvadei un uzglabāšanai (28)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome šodien nolēma izsniegt jaundibinātajai AS «Conexus Baltic Grid» licences dabasgāzes pārvadei Latvijā un uzglabāšanai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, aģentūrai LETA pavēstīja regulatorā.

Tādējādi dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas pakalpojumus, kurus līdz šim sniedza AS «Latvijas Gāze», turpmāk nodrošinās «Conexus Baltic Grid». Licences komersantam izsniegtas uz 20 gadiem - no šodienas līdz 2037.gada 4.janvārim.

Attiecīgi SPRK padome lēma arī par licenču anulēšanu dabasgāzes pārvadei un uzglabāšanai «Latvijas Gāzei».

SPRK secinājusi, ka «Conexus Baltic Grid» rīcībā ir visi aktīvi, lai nodrošinātu dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas pakalpojumu sniegšanu. Atbilstoši likumam līdz brīdim, kad regulators lems par jaunu tarifu apstiprināšanu dabasgāzes pārvadei un uzglabāšanai, attiecīgos pakalpojumus sniedz par tarifiem, kas noteikti «Latvijas Gāzei».

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka Rīgā pērnā gada nogalē dibināts «Conexus Baltic Grid», kuram no «Latvijas Gāzes» nodoti dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvi. Kompānijas pamatkapitāls ir 39 786 089 eiro, kas sastāv no 39 786 089 akcijām viena eiro nominālvērtībā.

«Conexus Baltic Grid» lielākie īpašnieki ir Krievijas «Gazprom», Eiropas investīciju banku veidotais «Marguerite Fund», Vācijas «Uniper Ruhrgas International GmbH» («Uniper») un «Itera Latvija». Kopumā jaunajam uzņēmumam ir 4839 akcionāri. 34,1% kapitāldaļu pieder «Gazprom», 29,1% - «Marguerite Fund», 18,3 % - «Uniper», 16% - «Itera Latvija». Pārējiem akcionāriem pieder 2,5% «Conexus Baltic Grid» daļu.

«Latvijas Gāze» tiek sadalīta atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām par gāzes tirgus atvēršanu Latvijā.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu