Piepildījies ļoti sens VDK aģentu sapnis (52)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Haoss Vašingtonā - par ko tādu Valsts Drošības komitejas (VDK) aģenti aukstā kara laikā varēja tikai sapņot, raksta laikraksta «Guardian» apskatnieks Saimons Tisdals. 

Krievija dažādos veidos cenšas norobežoties no skandāla saistībā ar Donalda Trampa kompromātu, saucot to par iedomu un «bulvārpreses pīlēm», taču, pēc Tisdala vārdiem, stāsts par Krievijas iesaisti ASV prezidenta vēlēšanu norisē, kā arī stāsts par Trampa dosjē Kremļa rokās ir izdevīgs Vladimiram Putinam.

Vai tas bija plānots solis vai nē, tas ir cits jautājums, taču Maskava manāmi ir pietuvojusies savam senajam mērķim - ASV novājināšanai, politisko lēmumu pieņemšanas paralizēšanai, tādējādi, atriebjoties par aizvainojošo zaudējumu Aukstajā karā, kā arī ar to saistīto pazemojumu.

Patiesībā kaitējums ASV jau ir nodarīts - pietiekams, lai «vecie VDK kadri», to vidū arī Putins, iepriekš varēja tikai sapņot. Lai arī kas nenotiktu, neticība un šaubas jaunievēlētā prezidenta politiskajai leģitimitātei ir sētas, un uzticība viņam ir sagrauta.

Var nepiekrist Baraka Obamas administrācijas viedoklim, ka Maskavas aģenti palīdzēja Trampam nonākt pie varas, taču šādam redzējumam, visticamāk, piekritīs visi ASV izlūkdienesti, kuriem jau ir radušās nopietnas domstarpības starp Trampu no vienas puses un FIB un CIP no otras puses.

Pēc Tisdala vārdiem, vētra, kuru izraisījuši skandāli gan medijos, gan Kongresā, mazāka nepaliek - tuvākajos mēnešos var kļūt vēl sliktāk. Tajā pat laikā bailes, ar kurām pēdējā laikā uz Putinu skatījās Centrālā un Austrumeiropa, mainīsies pret cieņu. Patiesībā - ASV ir destabilizētas, un to demokrātiskā pārvaldes sistēma ir stipri diskreditēta, tāpēc jaunajam prezidentam agri vai vēlu draud impīčments.

Kas attiecas uz Putinu, pēc «Guardian» vārdiem, laiks rādīs, vai Putins nav pārcenties, taču pagaidām Krievijas prezidentam ir īstais laiks, kad priecāties.

Komentāri (52)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu