Saskata centienus diskreditēt prezidenta institūciju, vēršoties pret Vīķi-Freibergu (259)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) nākusi klajā ar aicinājumu uz cieņpilnu attieksmi pret Valsts prezidenta institūciju.

«Valsts prezidents ir viens no valsts simboliem. Prezidenta institūcijai ir nozīmīga loma Latvijas kā demokrātiskas un parlamentāras republikas iekārtā. Šobrīd ir vērojami centieni to diskreditēt, vēršoties pret eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu,» par Mūrnieces pausto aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Mūrniece norāda, ka Valsts prezidents ir augstākā valsts amatpersona un simbolizē tautas un valsts vienotību. «Valsts prezidenta institūcijai ir likumdevējvaru, izpildvaru un tiesu varu līdzsvarojoša loma. Ikviens, kuram parlaments ir uzticējis veikt šo pienākumu, apzinās, ka tas ir mūža amats - arī formāli beidzoties amata pilnvarām, uz šo cilvēku gulstas liela atbildība un viņš turpina pārstāvēt tautu un valsti,» uzsver parlamenta priekšsēdētāja.

«Apvainojumi un cieņu aizskarošā retorika, kas šobrīd izskan publiskajā telpā, ir mēģinājums vājināt mūsu valsti,» pauž politiķe, piebilstot, ka prezidenti ir pelnījuši cieņpilnu attieksmi.

Saeimas priekšsēdētāja uzsver, ka valsts pamatu stiprināšana sākas ar mūsu attieksmi pret sevi, līdzcilvēkiem un savu valsti.

Kā ziņots, arī koalīcijas politiķi diskusiju par eksprezidentes Vīķes-Freibergas iegūto kapavietu Rīgas I Meža kapos uzskata par nepieļaujamu vēršanos pret valsts simbolu.

Jau vēstīts, ka laikraksts «Diena» iepriekš vēstīja, ka eksprezidente, izmantojot starpniekus, tikusi pie kapavietas Rīgas I Meža kapos, netālu no Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes atdusas vietas.

No vairākām amatpersonām Rīgas pašvaldības iestādēs laikraksts noskaidrojis, ka I un II Meža kapos dabūt kapavietu «no malas» nav iespējams. Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Tiesiskā nodrošinājuma pārvaldes galvenais speciālists Krišs Noris skaidrojis, ka I Meža kapi ir daļēji slēgta kapsēta, kur vietas var iegūt tikai tie, kuriem uzturēšanā jau ir kapavietas un kuriem tās ir «pilnas», turklāt «tagad jau ir tik tālu nonācis, ka pat tiem vairs nepietiek, nav teritorijas».

Vīķi-Freibergu apbēdinājusi ažiotāža, liecina viņas ieraksts sociālajā vietnē «Facebook», kurā viņa retoriski arī vaicā - vai atgriezties svešā zemē, kur «nevienam pat sapņos nerādītos doma, ka kādam cilvēkam var apskaust viņa mūža māju».

Komentāri (259)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu