Merkele kritizē Trampa imigrācijas ierobežošanas rīkojumu (185)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien kritizējusi ASV prezidenta Donalda Trampa izdoto imigrācijas ierobežošanas rīkojumu, norādot, ka vēršanās pret cilvēkiem viņu izcelsmes vai reliģijas dēļ «nav attaisnojama».

«Kanclere nožēlo ieceļošanas aizliegumu, ko ASV valdība noteikusi konkrētu valstu pilsoņiem un bēgļiem,» norādījis Merkeles pārstāvis Štefens Zeiberts. «Viņa ir pārliecināta, ka pat šajos apstākļos, kad nepieciešama stingra cīņa pret terorismu, nav nekāda attaisnojuma vispārējām aizdomām pret visiem noteiktas izcelsmes cilvēkiem vai noteiktas ticības piederīgajiem.»

Kā norādījis Zeiberts, Vācijas valdība analizē, kā Trampa noteiktais aizliegums ietekmēs tos Vācijas pilsoņus, kuriem vienlaikus ir arī kādas ASV prezidenta rīkojumā minētās valsts pilsonība.

Jau ziņots, ka Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu «radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm». Saskaņā ar šo rīkojumu visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Rīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Merkele iepriekšējā dienā telefonsarunā ar jauno ASV prezidentu pārrunāja plašu jautājumu loku, tostarp attiecības ar Krieviju, krīzi Ukrainā, situāciju Tuvajos Austrumos un NATO lomu, bet nedz viena, nedz otra puse savos paziņojumos pēc šīs sarunas nenorādīja, ka tajā būtu pieminēts imigrācijas ierobežošanas rīkojums. Tomēr, kā svētdien izteicies Zeiberts, Vācijas kanclere sarunā atgādinājusi Trampam viņa atbildību cilvēktiesību jomā saskaņā ar ANO Ženēvas konvenciju par bēgļu statusu.

Tramps šomēnes intervijā laikrakstam «The Times» paziņoja, ka Vācijas kanclere pieļāvusi «katastrofālu kļūdu», ļaujot savā valstī ienākt nepieredzētam skaitam nelegālo imigrantu.

Tikmēr Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - līderis Horsts Zēhofers, kas asi kritizē viņas politiku bēgļu jautājumā, svētdien laikrakstam «Bild am Sonntag» atzinīgi izteicās par Trampu, norādot, ka jaunais ASV prezidents «citu pēc cita ātri un konsekventi pilda savus priekšvēlēšanu kampaņas solījumus», tomēr norādīja, ka pats piekrīt ne visiem Trampa lēmumiem.

Komentāri (185)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu