Tropu mēnesī Zoodārzā pirmo reizi apskatāmas jaunas audējskudru sugas (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Visjaukākais Zooloģiskajā dārzā ir tradīcijas. Un viena no ilggadīgākajām tradīcijām ir Tropu mēnesis Zoodārzā, kas tradicionāli norisinās februārī, kad ārā aiz loga sijājas sniegpārsliņas, kad sals kniebj degunā un kad tā vien gribas dodies uz siltākām vietām.

Šogad jau piecpadsmito reizi februāra sestdienās un svētdienās visi laipni aicināti uz Tropu mēneša aktivitātēm zoodārza vissiltākajā, visdaudzveidīgākajā ekspozīcijā – Tropu mājā! Šogad nolemts pievērst uzmanību visčaklākajam strādniekam, vislabākajam arhitektam un celtniekam pasaulē – skudrai. Pētīsim, kādas ir skudras, kā tās dzīvo, kādas ir to apbrīnojamās mājas, kāda ir to nozīme ekosistēmās, cik dažādas tās ir.

Pirmo reizi zoodārzā tiks eksponētas divas audējskudru sugas, kas būs aplūkojamas Tropu mēneša laikā.

Apmeklētājiem būs iespēja vērot līdz šim zoodārzā neeksponētus dzīvniekus – divas audējskudru sugas – Oecophylla smaragdina un Polyrhachis dives. Abas sugas sastopamas Dienvidaustrumāzijā, O. smaragdina arī Austrālijā. Šī skudra savu ligzdu būvē koku lapotnē, savelkot kopā lapas un sastiprinot tās ar kāpuru saražotiem zīda pavedieniem. Laika gaitā saime veido ligzdu, kas aizņem arī blakus augošos kokus.

Savukārt P. dives ligzda atrodas pie zemes un tās celtniecībā tiek izmantoti visi tuvumā esošie priekšmeti. Zoodārzā eksponētās abu audējskudru saimes pagaidām ir jaunas, tādēļ arī ligzdas ir nelielas – kārtīgas dūres izmērā.

Tātad no 1. līdz 28. februārim Tropu mēneša Zoodārzā ietvaros:

  • Darba dienās – trešdienās, ceturtdienās un piektdienās piedāvājam ekskursijas interesentu grupām «Noslēpumainā skudru pasaule». Ekskursijām jāpiesakās iepriekš pa tālr. 67518669 vai rakstot e-pasta vēstuli uz adresi riga.zoo.skola@gmail.com.
  • Sestdienās un svētdienās ikviens interesents aicināts piedalīties radošajās un pētnieciskajās aktivitātēs Tropu mājā no plkst. 12.00-15.00.
  • No 2. februāra, izmantojot uzziņu dienesta 1188 sarūpēto kuponu, zoodārza apmeklējums būs par 50% lētāks!
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu