Merkele vizītē Turcijā izvirza aicinājumu Erdoganam (53)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien vizītē Ankarā aicinājusi Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu nodrošināt preses brīvību, norādot, ka opozīcija ir daļa no demokrātijas.

Tā bija Merkeles pirmā vizīte Turcijā kopš pērnā gada jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma un Ankaras asās vēršanās pret pučā vainotajiem, kā arī pret politisko opozīciju.

Merkele atzina, ka apvērsuma mēģinājuma laikā Turcijas tauta iestājusies par demokrātiju un demokrātiskiem likumiem Turcijā.

«Tieši tāpēc šajā izšķirošajā fāzē ir svarīgi uzturēt vārda brīvību, un saistībā ar šo mēs runājām par preses brīvību,» uzsvēra Merkele.

tajā pašā laikā kritiķi Merkeles valsts vizīti Turcijā Erdoana nosaukuši par dāvanu Turcijas līderim pirms aprīlī gaidāmā referenduma par konstitūcijas grozījumiem, kas paredz palielināt prezidenta pilnvaras.

Aizdomās par iespējamu saistību ar puča mēģinājumu pēdējā pusgada laikā Turcijā aizturēti aptuveni 43 000 cilvēku, tostarp karavīri, skolotāji un politiķi. Daudzi cilvēki atstādināti no amatiem, arī tiesneši, un ierobežoti mediji.

Merkele uzsvēra, ka opozīcija ir demokrātijas neatņemama sastāvdaļa un aicināja Erdoganu sargāt viedokļu dažādību.

Kanclere žurnālistiem preses konferencē norādīja, ka ar Erdoganu detalizēti apspriedusi tādus jautājumus kā «cīņa pret islāmistu terorismu, pret jebkāda veida terorismu, arī PKK (kurdu separātistu grupējuma «Kurdistānas Strādnieku partija») terorismu».

Taču Merkele izpelnījās Erdogana neapmierinātību ar frāzes «islāmistu terorisms» lietošanu.

«Frāze «islāmistu terorisms» nopietni apbēdina mūs musulmaņus,» norādīja Turcijas līderis, vēršoties tieši pie Merkeles. «Šāds izteiciens nav pareizs, jo islāmu nevar asociēt ar teroru. Islāma nozīme ir miers,» paziņoja Erdoans.

Formulējums «islāmistu terors» vai «islāma terors» zināmās aprindās tiek vērtēta pretrunīgi, jo šāds apzīmējums, viņuprāt, saistot teroru ar reliģiju un nevis ar konkrētu indivīdu vai organizāciju noziegumiem, kā piemēram, grupējumu «Islāma valsts».

Merkele savukārt norādīja, ka vācu valodā pastāv lingvistiska atšķirība starp jēdzieniem «islāms» un «islāmisms», un apliecināja turku tautai, ka Vācija ne tikai «respektē un novērtē musulmaņus, bet arī vēlas sadarboties un cīnīties pret terorismu kopā».

Erdogans un Merkele divpusējās tikšanās laikā apsprieda abu valstu galvenās kopīgās ģeopolitiskās intereses, kas ir reģionālā stabilitāte un cīņa pret starptautisko terorismu.

Turcijas prezidents žurnālistiem sacīja, ka galvenokārt runāts par abu valstu iespējamo sadarbību situācijas uzlabošanai Irākā un Sīrijā, kā arī apspriesta nelegālo imigrantu plūsmas ierobežošana pār Egejas jūru.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu