VID atgādinājums pašnodarbinātajiem (74)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka fiziskām personām - saimnieciskās darbības veicējiem - reizi ceturksnī jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (obligātās iemaksas) valsts budžetā no brīvi izraudzītas saimnieciskās darbības ienākuma daļas, kas nav mazāka par 380 eiro mēnesī.

VID atgādina, ka 2017.gadā saimnieciskās darbības veicējs kā pašnodarbinātais veic obligātās iemaksas par tiem pārskata ceturkšņa mēnešiem, kuros ienākumi no saimnieciskās darbības ir sasnieguši vismaz 380 euro. Obligātās sociālās iemaksas veic no summas, kas nav mazāka par 380 euro mēnesī.

Kā aprēķināt un veikt obligātās sociālās iemaksas?

Obligāto sociālo iemaksu apmēru aprēķina, reizinot obligāto iemaksu objektu ar obligāto iemaksu likmi, kāda attiecīgajā gadā ir noteikta pašnodarbinātajam.

2017.gadā minimālā mēneša darba alga ir 380 euro, līdz ar to pašnodarbinātajiem obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs 2017.gadam ir 4560 euro (380 euro x 12 mēneši). Savukārt obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs mēnesim ir 380 euro.

Vispārējā kārtībā pašnodarbinātās personas obligāto sociālo iemaksu likme 2017. gadā ir 31,13% no ceturksnī gūtā ienākuma.

Ja pašnodarbinātais ir sasniedzis valsts vecuma pensijas gadus (arī pensiju, kas piešķirta ar atvieglotiem noteikumiem vai priekšlaicīgi), tad obligāto sociālo iemaksu likme 2017. gadā ir 29,25% no ceturksnī gūtā ienākuma.

Savukārt, ja pašnodarbinātā persona ir reģistrējusi savu saimniecisko darbību kā nekustamā īpašuma apsaimniekotājs, tad obligāto sociālo iemaksu likme 2017. gadā ir 26,38 % no ceturksnī gūtā ienākuma.

Obligātās sociālās iemaksas valsts budžetā jāveic reizi ceturksnī – līdz 2017. gada 18.aprīlim (par 2017. gada 1. ceturksni), 17.jūlijam, 16.oktobrim un 2018. gada 15. janvārim (par 2017. gada 4. ceturksni).

Reizi ceturksnī līdz minētajiem datumiem pašnodarbinātajai personai ir arī jāiesniedz VID ziņojums par veiktajām obligātajām iemaksām attiecīgajā ceturksnī. Ziņojuma veidlapa pieejama VID mājaslapā.

Plašāka informācija par veicamajām obligātajām sociālajām iemaksām pieejama VID mājaslapā.

Komentāri (74)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu