Daugavpilī iestudēts «Purva bridējs (-i)» – lēna degšana vienā cēlienā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Džeina Saulīte

4. februārī Daugavpils teātrī savu pirmizrādi piedzīvoja režisora Jura Joneļa iestudējums «Purva bridējs (-i)» – par purviem, kas izbrienami katra dzīvē. Rūdolfa Blaumaņa 1898.g sarakstītā novele «Purva bridējs» vēl aizvien uzrunā cilvēkus un turpina iedvesmot. Dziļums un pasaules izjūtas tīrība ir tās nemirstošās vērtības, kas iekodētas Blaumaņa novelē. Par to ir pārliecināta izrādes «Purva bridējs (-i)» radošā komanda.  Tieši tāpēc iestudējuma pamatā ir izmantots noveles dramatizējums, nevis Blaumaņa luga «Ugunī», kas tapusi jau vēlāk. Šo dramatizējumu veidoja Agnese Rutkēviča, kura atzīst, ka Blaumanis savās novelēs ir atklātāks un savā ziņā arī drosmīgāks un kailāks.

«Ja mēs katrs paskatītos uz savu dzīvi, tad mēs saprastu, ka mēs brienam visu laiku - kāds mīlestībā, cits atkarībā, ticībā, pienākumā. Bet es gribētu pateikt, ka purvs nebūt nenozīmē kaut ko sliktu! Dažreiz, lai atrastu kaut ko skaistu, caur purvu jāizbrien,» tā iestudējumu raksturo režisors Juris Jonelis.

Izrādes «Purva bridējs (-i)» galvenās lomas izpilda Daugavpils teātra jaunie aktieri Zanda Mankopa (Kristīne) un Alberts Vecmanis (Edgars). Abi atzīmē, ka iestudējuma tapšanas procesā ir nonākuši pie apziņas, ka šo tēlu priekšstati, kas palikuši viņu atmiņā vēl kopš skolas laikiem, tagad ir lauzti: «Tagad ir tā sajūta, ka Edgars ir tas jūtīgais un trauslais, bet Kristīne ir tas stabilais pamats, uz kura Edgars balstās. Viņai ir jābūt tai stiprajai un vīrišķīgajai.»

Veidojot iestudējuma laiktelpas noformējumu, pirmo reizi Daugavpils teātrī darbojās mākslinieks Krišjānis Elviks (scenogrāfija) un Marija Ulmane (kostīmi). Izrādes muzikālo noformējumu veidoja Staņislavs Šimanskis, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs. Izrādē piedalās Zanda Mankopa, Alberts Vecmanis, Kristīne Veinšteina, Egils Viļumovs, Līga Ivanova, Inese Ivulāne – Mežale, Māris Korsiets, Mihails Abramovs, Jeļizaveta Petrova, Māris Boka, Miroslavs Blakunovs, Raimonds Paegle un Jevgeņijs Mihailovs.

  • Tuvākās izrādes – 11. februārī plkst.18.00, 10. martā plkst. 18.30.
  • Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā «bilesuparadize.lv».
Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu