«Zelta Mikrofons» balvu par mūža ieguldījumu saņems Daila Martinsone (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas ierakstu gada balvu «Zelta Mikrofons» par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņems Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa «Dzeguzīte» vadītāja Daila Martinsone. Martinsone ir bērnu vokālā ansambļa «Dzeguzīte» vadītāja jau 45 gadus. Pateicoties viņai, «Dzeguzīte» kļuvusi slavena tālu aiz Latvijas robežām, Latvijas bērnu balsis skanējušas daudzmiljonu auditorijai televīzijā un izslavētās koncertzālēs. Martinsones aicināti, ar «Dzeguzīti» sadarbojušies izcili solisti un Latvijas bērnu mūzikas repertuāru papildinājuši ievērojami skaņraži.

«Ar jebkuru cilvēku ir savstarpēja jušana, stīgas, kas vieno - ja man tas bērns patīk, es gribu ar viņu strādāt un pat nezinu, kas no viņa iznāks,» saka Martinsone.

Martinsone uzaugusi muzikālā ģimenē Limbažu novada Svētciema pagasta Ieviņu mājās, kopš 1965.gada dzīvo Ikšķilē. Mūzikas pedagoģe mācījusies Lāņu septiņgadīgajā skolā un Salacgrīvas vidusskolā. Skolas gados viņa dziedājusi, spēlējusi, dancojusi, apguvusi klavierspēli, ar koncertiem apceļots viss Limbažu novads. Lai īstenotu sapni - kļūtu par dziedāšanas skolotāju - Martinsone iestājās Rīgas Pedagoģiskās skolas Mūzikas pedagoģijas nodaļā. Studijas turpināja Latvijas Valsts konservatorijas Izpildītāju fakultātes Kordiriģēšanas nodaļā, ir diplomēta dziedāšanas skolotāja un koru diriģente.

Darba gaitas mūzikas laukā Martinsone sākusi kā VEF jauktā kora kormeistare pie Ēvalda Skudras. 1964 gadā bija Preiļu rajona koru virsdiriģente, darbojusies kā jauktā kora «Lāčplēsis» kormeistare, vadījusi Rīgas Farmaceitiskās fabrikas un kolhoza «Lāčplēsis» vokālos ansambļus, kopš vidusskolas laikiem piedalījusies visos Dziesmu svētkos.

1965.gadā Martinsone sāka darbu Latvijas Radio, kur vispirms strādāja par Mūzikas redakcijas redaktori, vēlāk par muzikālo noformētāju Bērnu raidījumu redakcijā. Kopš 1972.gada viņa ir Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa «Dzeguzīte» mākslinieciskā vadītāja.

Repertuāra veidošanā Martinsone aktīvi sadarbojusies ar redzamākajiem latviešu komponistiem, sākot ar Zigurdu Rezevski, Zigismundu Lorencu, Gunāru Rozenbergu, Ivaru Vīgneru, Gunāru Freidenfeldu līdz Helvijam Stengrevicam, Kārlim Lācim un daudziem citiem. Kopš 1981.gada visražīgāk izvērtusies sadarbība ar Raimondu Paulu, kas ilgus gadus strādājis arī par «Dzeguzītes» koncertmeistaru.

Komponists Kārlis Lācis atceras: «Man «Dzeguzīte» bērnībā bija kas tāls un neaizsniedzams, tas, ko pa TV rāda. Visi zināja «Dzeguzīti» un Dailu. Tāpēc jau pēc gadiem man nebija jautājumu, kam uzticēt bērnu albumu «Lāču tēta dziesmas». Es domāju, mums visiem tas bija labs piedzīvojums. Es apbrīnoju to Dailas možumu un vienmēr labo garastāvokli. Viņa tik daudziem bērniem ir muzikālā mamma jau gadu desmitiem, un daudziem maniem draugiem, pieaugušajiem, «Dzeguzīte» ir bijis neaizmirstams viņu bērnības posms. Un tas viss, pateicoties Dailai un Maestro!».

Sākot ar 20.gadsimta 70.gadu vidu «Dzeguzītei» klajā nākušas ansambļa skaņuplates, kam sekoja kasetes un kompaktdiski, albumu skaitam ietiecoties trīs desmitos. Tikpat nozīmīga bijusi Martinsones rosinātā koncertdarbība. Ansambļa priekšnesumi gan koncertos, gan ierakstos notikuši kopā ar daudziem populāriem māksliniekiem, kuru vidū bijuši dziedātāji Ingus Pētersons, Aija Kukule, Laima Vaikule, Andris Daņiļenko, Intars Busulis, dziedošie aktieri Harijs Spanovskis un Jānis Paukštello, Dainis Porgants.

Martinsone 2010.gadā apbalvota ar Triju zvaigžņu ordeni.

Jau ziņots, ka 28.februārī Dailes teātrī jau 21.reizi notiks svinīgā Mūzikas ierakstu gada balvas «Zelta Mikrofons» ceremonija, kurā balvas tiks pasniegtas aizvadītā gada spožākajiem ierakstiem 19 kategorijās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu