Prognozē cenu kāpumu putnu gripas dēļ (219)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Ieviešot putnu gripas ierobežojumus, prognozē putnu gaļas un olu cenu pieaugumu, sestdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Viens no cenu pieauguma iemesliem ir izdevumi, kas putnkopjiem radīsies līdz ar biodrošības ierobežojumu nodrošināšanu. Daudziem būs jāveic fermas un kūts pārbūve, tāpat jārēķinās ar mazāku putnu ražīgumu. Tātad būs mazāk produkcijas, ko pārdot, norādīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

«Cena noteikti pieaugs, jo tie pasākumi jau prasa kaut kādas izmaiņas. Tam ražotājam ir kaut kas jānopērk, kaut kas jāpārbūvē. Tā nav pirmā reize, kad kaut kas tāds jādara, un uz cenu tas droši vien atstās ietekmi,» vērtēja Gulbe.

Tiesa, viņa norāda, ka putnkopjiem jārēķinās arī ar zemāku preces pieprasījumu putnu gripas draudu dēļ. Jau ierasts, ka reizēs, kad kāda no lauksaimniecības nozarēm tiek saistīta ar dzīvnieku slimību, krītas patērētāju uzticība.

Galvenais biodrošības ierobežojums ir liegums mājputniem atrasties ārpus kūts, lai tie nesastopas ar savvaļas gājputniem. Tas sāksies 1.martā un turpināsies trīs mēnešus līdz 1.jūnijam.

Lai gan biodrošības noteikumi attiecas gan uz lielajām putnu fermām, gan piemājas putnu audzētājiem, lielajās fermās putni jau līdz šim vienmēr tikuši turēti iekštelpās, tāpēc lielākās izmaiņas piedzīvos piemājas un nelielo saimniecību īpašnieki.

Bioloģiskās saimniecības «Jaunieviņas» īpašnieks Uldis Rudzītis atzīst, ka putnu turēšana iekštelpās negatīvi atsauksies ne tikai uz putnu veselību, bet arī ražīgumu.

«Viņi ir ikdienā pieraduši staigāt iekšā un ārā. Viņas būs sašutušas - tās vistas, un sašutums izpaudīsies tā, ka krasi samazināsies olu dējība, it īpaši pavasarī, kad tā saulīte un tā zālīte ir ļoti būtiska putnu imūnsistēmai,» vērtēja Rudzītis.

«Jaunieviņu» saimnieks ar putnkopību nodarbojas vairāk nekā desmit gadus. Šo putnu audzēšana atbilst bioloģiskās saimniecības prasībām. Liegums putniem atrasties ārpus kūts bioloģiskās produkcijas statusam netraucē, taču tas nozīmē vairāk darba saimniekam. Putni saviem spēkiem pavasara labumus ārpus kūts nevarēs atrast, tāpēc tos nāksies sagādāt saimniekam. Piemēram, vairāk diedzētu graudu.

«Jaunieviņu» saimnieks uzskata, ka biodrošības ierobežojumi ir pārspīlēti, jo putnu gripa cilvēkiem draudus nerada.

Līdz šim putnu gripa Baltijas valstīs nav konstatēta, taču tā ir atklāta Zviedrijā, Dānijā, Vācijā, Polijā un citās valstīs. Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti paredz, ka līdz ar gājputnu ierašanos putnu gripa parādīsies arī Latvijā.

Komentāri (219)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu