Politologs: DTR un LTR pasu atzīšana ir saistāma ar Putina vilšanos Trampā (467)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas solis, atzīstot tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas «tautu republiku» (DTR un LTR) pašpasludināto «valdību» izdotās pases, ir saistāms ar Kremļa elites milzīgo vilšanos jaunā ASV prezidenta administrācijā, komentārā medijam «Novaja Gazeta» raksta Krievijas politologs Dmitrijs Oreškins. 

Oreškins raksta, ka DTR un LTR pasu atzīšana, kuras izdevuši separātistu līderi, ir saistāma ar Vladimira Putina vilšanos Donaldā Trampā.

«Kad Tramps nāca pie varas, bija parādījušās lielas cerības, ka Krievija un ASV vienosies, ka Tramps būtībā ir atkarīgs no Krievijas. Krievijas vērtību sistēma bija vienkārša - aizmirstiet par Krimu un noņemiet sankcijas,» raksta Oreškins.

Politologs uzskata, ka brīdī, kad vēl bija cerība, ka varētu būt iespēja kaut kā vienoties, Putins izturējās mierīgi. Pēc tam gan kļuva skaidrs, ka Trampa reputācija Krievijas acīs ir sabojāta. Pat ja arī Trampam izdotos uzturēt labas attiecības ar Putinu, viņiem būtu jāietur distance. Līdz ar to, jebkura Trampa pozitīvā darbība attiecībā pret Putinu tiktu uzskatīta par mēģinājumu «norēķināties» par to palīdzību, kuru Kremlis sniedzis priekšvēlēšanu kampaņā.

Kā galvenās iespēju loga aizvēršanas sekas ir tās, ka Kremlim ir liela vilšanās un tagad varēs «darīt, ko gribēs».

«Ne velti pavēle par pasēm radās nedēļu pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka Krievijai rēķināties ar Trampa labvēlību nav jēgas,» saka Oreškins piebilstot, ka «iespējas sarunām ir vēl joprojām atklātas - prezidents neatzina republikas, bet pases atzina. Tas gan ir pilnīgs nonsenss».

Politologs turpina, ka šis lēmums ir signāls amerikāņiem. «Ja tu neatzīsti valsts diplomātisko statusu, kā tad tu vari atzīt pases? Tas ir signāls amerikāņiem un Rietumiem kopumā: «Esmu gatavs uz ko vairāk. Ja vajadzēs, izturēšos nežēlīgāk, es to varu». Atzīt šīs republikas un pievienot tās [Krievijai] neviens nav gatavs. Visi saprot, ka pēc tam sekos jauns sankciju vilnis,» norāda Oreškins.

Politologs uzsver, ka pasu atzīšana ir «pamatota ar humanitāriem mērķiem».

«Iespējams, ka tā arī ir. Tikai kādi būs šie soļi? Krievijas ekonomika ir recesijā, jaunas darba rokas nav vajadzīgas. Visticamāk, ka LTR un DTR iedzīvotāji ieradīsies strādāt Krievijā, un viņi tāpat skaitīsies kā Ukrainas pilsoņi. Tas nav glābiņš. Krievijas tirgum jauns darba spēks nav vajadzīgs, jo darba vienkārši nav. Šis, visticamāk, ir demonstratīvs solis,» noslēdz Oreškins.

Komentāri (467)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu