«Neielaists Amerikā»: Vai latvieši izjūt Trampa imigrācijas politikas sekas? (49)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Thomas Hawk, CC BY-NC 2.0

Kravājot koferus, lai piepildītu sapni par ceļojumu uz Ameriku, reti kurš iedomājas, ka sen gaidītais sapnis pārvērtīsies murgā aizturēšanas telpā uz Amerikas Savienoto Valstu robežas. Ažiotāža ap ASV jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa plāniem, kas paredz stingrāku imigrācijas kontroli, pasauli pavada jau kopš janvāra sākuma. Lai gan Trampa plāns aizliegt ASV ieceļot septiņu musulmaņu valstu pilsoņiem pašlaik ir iesaldēts, realitātē sekas var izjust jau šobrīd. Jāpiebilst, tās izjūt ne tikai musulmaņi. Portāls «Apollo» uz sarunu aicināja divus latviešus, kuru ceļojuma plāns noslēdzies uz ASV zemes nesperot ne soli. 

Dodoties uz Ameriku, nepilsoņiem nepieciešama vīza. Ieceļošanas noteikumus atvieglo kopš 2008. gada ieviestā bezvīzu programma ESTA, kuras ietvaros Latvijas pilsoņi var ceļot uz ASV bez vīzas tūrisma un biznesa nolūkos.

Pērn Ārlietu ministrija jau brīdināja, ka tiem ceļotājiem, kuri izvēlējušies uz ASV doties, izmantojot bezvīzu programmu, jārēķinās ar pastiprinātām pārbaudēm uz robežas, pamatojoties uz drošības situāciju pasaulē. Dzīvē šādas pārbaudes tiešām pastāv, taču tās nereti vainagojas ar lēmumu - «Amerikā ielaists netiek!» Portāla «Apollo» intervētie latvieši pastāstīja savu rūgto pieredzi par piedzīvoto lidostas robežkontroles punktā.

Rihards uz Ameriku brauca pirmo reizi dzīvē, tāpēc pieredzi, kādu guvis lidostā, dēvē par īpaši nepatīkamu.

Puiša ceļojuma mērķis bijis doties ekskursijās pa štatiem un apskatīt mākslas galeriju, kurā izstādīta viņa uzņemtā fotogrāfija. Mērķis palicis nepiepildīts - ar 33 stundu garu nīkšanu aizturēšanas telpā un draudiem par cietumsodu.

«Devos uz Kaliforniju ar bezvīzu programmu ESTA. Tā kā tas bija mans pirmais ceļojums uz ASV, braucu ar lielu sajūsmu. Taču robežkontroles punktā mans ceļojums beidzās tā arī nesācies,» stāsta Rihards.

Viņam nācies atbildēt uz daudziem jautājumiem un uzklausīt robežkontroles darbinieku rupjības. Kad pratināšana bija beigusies, Rihards nosūtīts tālāk uz citu pratināšanas telpu, kurā saņēmis pat draudus.

«Pilnībā tika pārmeklētas manas personīgās mantas, telefons, dators, pārskaitīta nauda un atņemtas pat kurpju šņores. Vienā brīdī man pat lika dot Amerikas zvērestu, pēc kura nodošanas robežkontrole iebiedēja - ja kaut reizi samelošu uz kādu jautājumu, varēšu sēdēt Amerikas cietumā uz pieciem gadiem,» atceras Rihards.

Puisis stāstījis patiesību, taču robežkontrole neesot ticējusi ne vārdam, beigu beigās lemjot neielaist Rihardu Amerikā. Puisis stāsta, ka no reisa, kurā viņš lidojis, pāri robežai neesot tikuši vēl divi cilvēki no Čehijas un Somijas.

«Interesants stāsts ir arī par atpakaļceļu. Kad četru robežsargu pavadībā tiku nogādāts līdz lidmašīnai, sapratu, ka tā lido uz Zviedriju, tur biju spiests nopirkt biļeti par 300 eiro, lai tiktu atpakaļ uz Latviju.»

«Esot Rīgā, centos tikt galā ar depresiju pēc jaukās «ekskursijas» uz ASV,» smejas Rihards.

Savukārt Rēzija ceļojumā uz ASV devās trešo reizi savas dzīves laikā. Iepriekš ceļots 2016. gadā, un, līdzīgi kā pērn, ceļošanai izmantota bezvīzu programma ESTA. Problēmas iepriekš neesot bijušas, arī «pratināšana» pagājušajā gadā bijusi krietni maigāka.

«Šoreiz jautājumi bija vairāk. Tos lasīja no datora un atbildes tika pierakstītas. Jautāja par jebko - izglītību, darbu, cik daudz naudas atrodas uz kartēm, līdz pat tādam absurdam, vai pati kravāju savu čemodānu, vai mājās kopju savu istabu un mazgāju traukus,» atceras Rēzija.

Rezultātā - liegums iebraukt ASV, ko apstrīdēt nav atļauts, jo to neparedz bezvīzu programma. «Viss, ko man paskaidroja, viņiem nepatika, ka uz ASV dodos jau trešo reizi un ieteica man nokārtot vīzu, lai nākotnē nerastos nekādas poblēmas.»

Pēc lieguma paziņošanas Rēzijai nācies 24 stundas pavadīt aizturēšanas telpā bez jebkādām personīgajām mantām. «Visas manas mantas, tostarp telefons, tika ieslēgtas atsevišķā telpā. Es pati varēju pārvietoties tikai aizturēšanas telpas ietvaros, bet, kad gribējās ēst vai padzerties, vajadzēja teikt sargiem,» atceras Rēzija.

Portāls «Apollo» sazinājās ar ASV vēstniecību Latvijā, lai skaidrotu, kas jāņem vērā, ceļojot uz Ameriku ar bezvīzu programmu ESTA.

Vēstniecības pārstāvis Raimonds Andžāns atklāj, ka ASV bezvīzu programmas ietvaros nav notikušas izmaiņas, un Latvijas pilsoņi joprojām ir tiesīgi ceļot šīs programmas ietvaros. Gadījumos, kad ceļojuma mērķis ir bizness vai atpūta un palikt ASV ir plānots ne ilgāk par 90 dienām.

«ASV Muitas un robežsardzes dienestam ir tiesības uzņemt cilvēkus ASV bezvīzu programmas ietvaros. Ir gadījumi, kad ASV Muitas un robežsardzes dienests konstatē, ka persona nevar izmantot bezvīzu programmu ceļošanai uz ASV, parasti tāpēc, ka personai ir nepieciešama vīza viņa ceļojuma mērķim un uzturēšanās ilgumam ASV. Šādos gadījumos ar tuvāko reisu persona tiks nosūtīta uz savu izcelsmes valsti. Lai nākotnē atkārtotu ceļotu uz ASV, šai personai būs jāpiesakās vīzai ASV vēstniecībā,» skaidro Andžāns.

Jautājot, vai robežkontrolei ir tiesības pārbaudīt ceļotāja mobilo tālruni un sociālo tīklu informāciju, vēstniecībā skaidro, ka ASV federālajā likumā esot noteiktas tiesības uz robežas pārbaudīt ceļotāju elektroniskās ierīces, kas esot daļa no ceļotāju uzņemšanas procesa.

Lai gan portāla «Apollo» uzrunātie latvieši saskārušies ir rūgtu pieredzi, dodoties uz ASV šī gada laikā, vēstniecībā, kopš Latvija ir pievienojusies ASV bezvīzu programmai, novērots ļoti neliels šādu gadījumu skaits.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu