«Ātro kredītu» ņēmējiem nodarīti milzīgi zaudējumi, taču radusies cerība naudu atgūt (115)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis vairāk nekā 200 tūkstošu eiro soda naudu astoņām Latvijas lielākajām «ātro kredītu» kompānijām, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Tās vainotas pārmērīgā procentu uzrēķinā par atmaksas termiņa pagarināšanu.

Nozare pārmetumus noraida un vaino uzraugus par nekonsekvenci. Tikmēr tikko pieņemtais lēmums paver ceļu kredītņēmējiem pašiem atprasīt nodarītos zaudējumus.

Pagājušā gada sākumā stājās spēkā likuma grozījumi, kas noteica maksimālos griestus ātro kredītu izmaksām. Tomēr uzņēmējiem un uzraugiem atšķīrās izpratne par kredītizmaksām.

PTAC uzskatīja, ka šajos «griestos» jāiekļauj arī izmaksas par kredīta pagarināšanu, taču komersanti domāja pretēji. Rezultātā, pagarinot kredīta atmaksas periodu, izmaksas atšķīrās pat vairākkārt. Šādā pārkāpumā pieķertas 12 ātro kredītu kompānijas. Sods - kopumā 211 000 eiro - piemērots astoņiem lielākajiem kreditētājiem, četri savu vainu atzinuši.

Latvijas alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija sodu vērtē kā pārāk bargu un uzraugiem pārmet nekonsekvenci, vairākkārt mainot skaidrojumus par to, kādi var būt kredīta pagarināšanas griesti un, vai tie ir iekļaujami kopējās izmaksās. Strīda risināšanai kredītdevēji pesaistījuši juristus. PTAC pārmetumus vērtē kā nepamatotus, norādot, ka likuma interpretācijas tiesības ir dotas PTAC un viedoklis nozares pārstāvjiem pausts jau gada sākumā.

«Tad jau mēs varam teikt, ka nevienam nav jāpilda likums, vienmēr varam atrast kādu juristu, kurš domās savādāk,» saka PTAC pārstāve.

Pēc PTAC aprēķiniem «ātro kredītu» ņēmējiem šādi radīti zaudējumi vismaz 5,23 miljonu apmērā. Lēmums par sodu dod iespējas kredītu ņēmējiem, kuriem pērn nācies atmaksas termiņu pagarināt, tiesā prasīt nodarīto zaudējumu kompensēšanu.

Komentāri (115)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu