Bijušais premjers: Faktiski Krimas okupācija sākās jau 2004. gadā (148)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija un Vladimirs Putins Krimas okupāciju sāka jau 2004. gadā pēc tā dēvētās Oranžās revolūcijas, savukārt pēdējo punktu «okupācijai uz papīra» pielika Harkovas vienošanās 2010. gadā, televīzijas kanālā «ICTV» paziņojis bijušais Ukrainas premjers Arsēnijs Jaceņuks. 

«Prezidents [Viktors] Janukovičs ļoti gribēja lētu gāzi. Viņš nolēma veikt darījumu ar Krievijas prezidentu - lēta gāze apmaiņā pret it kā termiņu, kas ļauj uzturēties Krievijas Melnās jūras flotei Krimā, Ukrainas teritorijā - faktiski, piekrītot tam, ka Ukrainas teritorijā atrodas Krievijas armija,» teica Jaceņuks.

Krievijai izdevās panāk, ka tā likumīgā veidā apgāja Ukrainas konstitūciju, jo Janukovičs ļāva Krievijai izvietot 25 000 lielu karaspēku Krimas pussalā. Šis lēmums netika saskaņots ar Ukrainas varasiestādēm, arī ieceļot aizsardzības ministru - «Krievijas ielikteni», tādējādi iznīcinot Ukrainas bruņoto spēku kaujas spējas.

2014. gada februāra notikumi Krimā jau esot bijuši okupācijas noslēguma un leģitimizācijas darbi.

Jaceņuks atgādināja, ka tajā brīdī Ukrainā «uz papīra» bija 142 tūkstoši karavīru, bet karotspējīgie - vien pieci tūkstoši. «Tajā brīdī Ukrainas - Krievijas robežas atradās militārais grupējums 100 tūkstošu karavīru sastāvā. Krievija iztērēja miljardus, lai modernizētu savu armiju. Krievijas ideja bija tāda: «Mūsu bruņotie spēki dodas uz Krimu, pasaule nesaprot, kas notiek, jo tur iegājuši karavīri bez atpazīšanās zīmēm.» Tā darīja arī Hitlers pirms Otrā pasaules kara. Krievija ienāk ar savu propagandas mašīnu un paziņo, ka tur notiek karš ar krievvalodīgajiem. Šajā momentā bija absolūti skaidrs, ka bija gatava pilnvērtīga agresija ar mērķi okupēt visu Ukrainu,» teica Jaceņuks.

Viņš uzsvēra, ka attiecībā uz Krimas atdošanu Ukrainai nav vienkāršas atbildes, norādot, ka pienāks laiks, kad «Ukraina atgūs savas teritorijas».

Komentāri (148)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu