Prokrieviskie separātisti aptur Ukrainas firmas darbību (84)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Darwin Bell, CC BY-NC 2.0

Krievijas atbalstītie separātisti Ukrainas austrumos trešdien apturēja Ukrainas firmas darbību savā teritorijā, jo netika izpildīta separātistu prasība līdz trešdienai izbeigt tirdzniecības blokādi, ko pret viņu kontrolēto teritoriju īsteno ukraiņu aktīvisti.

Protestējoši Ukrainas kara veterāni un opozīcijas parlamentārieši kopš janvāra bloķē kravu vilcienu satiksmi starp separātistu teritoriju un pārējo Ukrainu, lai separātisti nesaņemtu naudu, ko viņi iegūst no tirdzniecības ar Ukrainu.

Šī situācija radījusi problēmas Ukrainas prorietumnieciskajai valdībai, jo tā vairs nesaņem specifiska veida ogles, kas tiek iegūtas tikai Austrumukrainā.

Blokādi īstenojošie aktīvisti apsūdz Ukrainas valdību, ka tā, pieļaujot tirdzniecību ar separātistiem, netieši viņus finansējusi karā, kas sākās pirms 34 mēnešiem un vēl turpinās.

Separātisti pirmdien draudēja, ka sāks pārņemt Ukrainas firmas, kuras turpina darboties viņu kontrolētajā karadarbības zonā, ja dzelzceļa blokāde līdz trešdienai netiks izbeigta.

Kad sākās šo draudu īstenošana, pirmais cieta Ukrainas bagātākais cilvēks Rinats Ahmetovs, kura biznesa impērijas daļa ir telekomunikāciju firma «Ukrtelecom».

Ahmetova holdings SCM trešdien paziņoja, ka ir sagrābts «Ukrtelecom» birojs separātistu kontrolētajā Doņeckas apgabala daļā.

»«Ukrtelecom» paziņo, ka no trešdienas ir spiesta pārtraukt pakalpojumus Doņeckas apgabala daļā, kura nav Kijevas kontrolē. Tas notika tāpēc, ka nenoskaidroti cilvēki iejaucās tīkla operācijās un mūsu biroju ieņēma bruņoti cilvēki,» teikts paziņojumā.

Separātistu pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas vadītājs Aleksandrs Zaharčenko trešdien sacīja, ka iecere pārņemt uzņēmumus «notiek atbilstoši plānam».

«Kopš pusnakts mēs ieviešam kontroli. Viss tiks pabeigts līdz vakaram,» viņa teikto citēja separātistu ziņu aģentūra.

Separātisti pašpasludinātajā Luhanskas Tautas Republikā paziņoja, ka šonedēļ sagrābuši trīs Ahmetovam piederošas ogļraktuves. Lai arī raktuves turpina darboties, to sagrābšana var radīt nopietnas problēmas gan Ahmetovam, gan no oglēm atkarīgajai Ukrainai.

Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans trešdien valdības sēdē paziņoja, ka «blokādes sekas ir postošas mūsu valsts valdībai».

Groismans sacīja, ka valdība ir izstrādājusi plānu tirdzniecības atjaunošanai ar valsts austrumiem, bet nesniedza sīkākas ziņas par to, kā viņš nodomājis izbeigt blokādi.

Komentāri (84)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu