Esmu izvarota: Džeina Fonda atklāj savas jaunības kļūdas (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

79 gadus vecā amerikāņu aktrise Džeina Fonda nesen ļoti atklātā intervijā žurnālam «The Edit» atklājusi baisus faktus par savu bērnību un jaunību, kā arī to, kādas atziņas viņa guvusi tikai ar dzīves pieredzi.

Divas «Oskara» balvas saņēmusi aktrise atklāja: «Es zinu līdz kādam līmenim patriarhāts uzspiež sievietēm savu gribu - es esmu izvarota; es bērnībā piedzīvoju seksuālu vardarbību; es tiku atlaista no darba, jo atteicos pārgulēt ar priekšnieku. Un es vienmēr biju domājusi, ka tā bija mana vaina - ka es biju tā, kas izdarījusi vai pateikusi ko nepareizu.»

Intervijā viņa gan neatklāja konkrētos cilvēkus, kuri paveikuši šos nodarījumus.

Trīs bērnu māte atzinīgi vērtē sieviešu kustības veikumu, kas palīdzējis apzināties, ka izvarošana un seksuāla uzmākšanās nav sieviešu vaina. «Tika pārkāptas mūsu tiesības un tas nav pareizi!» savās atklāsmēs dalījusies Fonda.

Viņa tagad saprotot savas kļūdas - bijuši vajadzīgi 60 gadi, lai iemācītos pateikt skaidru «Nē»: «Es nezināju kā par sevi pastāvēt. Ja vien es agrāk būtu zinājusi to, ko zinu tagad. Es uzaugu piecdesmitajos un man bija vajadzīgs ilgs laiks, lai pieņemtu feminismu manā dzīvē. Vīrieši manā dzīvē ir bijuši brīnišķīgi, tomēr arī patriarhāta uzstādījumu upuri. es jutos mazvērtīga.»

Viņa arī atzīst uzveduma «Vagīnas monolgi» nozīmi savā dzīvē. Skatoties izrādi viņa esot smējusies un tikmēr feminisms no «viņas galvas esot iesūcies viņas DNS»: «Tas prasīja ilgus gadus, jo es biju audzināta ar slimīgo ticību, ka galvenais ir visus iepriecināt.»

Pirms trim gadiem Fonda atklāja, ka arī viņas māte piedzīvojusi seksuālu vardarbību 8 gadu vecumā. Tas aktrisei palīdzējis izprast mātes salauzto dzīvi un to, kādēļ arī meitas un mātes attiecības bijušas tādas kādas bijušas. Aktrises māte izdarīja pašnāvību, kad Džeinai bija 12 gadi.

Seksuālās vardarbības upuru rehabilitācijas centra 40. gadadienā Fonda teica oficiālu uzrunu, kur paziņoja, ka seksuālā vardarbība esot kā epidēmija un viņa šo centru atbalstīšot visu atlikušo mūžu.

Kaut arī viņas pārliecība ir kļuvusi dzelžaina tikai ar gadiem - viņa bijusi sabiedriski aktīva jau sen un savus uzskatus nav baidījusies paust arī tālajā 1970. gadā:

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu