Hāgas tiesa sāk izskatīt Ukrainas prasību pret Krieviju (93)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ANO Starptautiskā tiesa Hāgā pirmdien sākusi izskatīt Ukrainas prasību pret Krieviju par terorisma finansēšanu un rasu diskrimināciju.

Kijeva lūdz tiesu atzīt, ka Krievija, nododot naudas līdzekļus un bruņojumu nelikumīgajiem bruņotajiem formējumiem Ukrainas austrumos, kas piedalās teroraktu īstenošanā, kā arī sniedzot palīdzību šo formējumu sagatavošanā, pārkāpusi saistības, kuras tā uzņēmusies kā Terorisma finansēšanas apkarošanas konvencijas dalībvalsts.

Turklāt Ukraina arī apsūdz Maskavu, ka tā ir līdzvainīga Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanā Austrumukrainā, kā arī Mariupoles, Kramatorskas un Harkovas apšaudīšanā. Kijeva pieprasa, lai Maskava samaksā kompensāciju par notriekto lidmašīnu.

Kijeva arī lūdz tiesu atzīt, ka Krievijai ir jāatbild par «Krimas tatāru un ukraiņu kopienu sistemātisku diskrimināciju un cietsirdīgu izturēšanos pret tām, par nelikumīga referenduma sarīkošanu vardarbības un iebiedēšanas atmosfērā, par Medžlisa aizliegumu un tā līderu vajāšanām, par Krimas tatāru līderu pazušanas (nolaupīšanas) kampaņas un slepkavību atbalstīšanu un tiešu piedalīšanos tajā, par Krimas tatāru iebiedēšanu, rīkojot kratīšanas un aizturēšanas, par šķēršļu likšanu Krimas tatāru un ukraiņu medijiem, par centieniem apspiest izglītību Krimas tatāru un ukraiņu valodās, kā arī par šo kopienu pārstāvju sapulču aizliegumu».

Ukraina 16.janvārī Hāgā ANO Starptautiskajā tiesā iesniedza prasību pret Krieviju. Tiesas sēdes notiks no 6. līdz 9.martam. Kijevas pozīcija tiks izklāstīta 6. un 8.martā, bet Maskavas - 7. un 9.martā.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Komentāri (93)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu