Svinot 25 gadu jubileju, restaurēta filma «Cilvēka bērns» (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Svinot Jāņa Streiča leģendārās filmas «Cilvēka bērns» jubileju, 25 gadus pēc pirmizrādes filma būs skatāma jaunā kvalitātē – piektdien, 17. martā pulksten 18:30 kinoteātrī «Splendid Palace» notiks atjaunotās filmas seanss ar režisora un radošās grupas piedalīšanos. 

Viena no Jāņa Streiča populārākajām un leģendārākajām filmām ir dzimtajai Latgalei veltītā, pēc Jāņa Klīdzēja romāna uzņemtā spēlfilma Cilvēka bērns, kas tapa 1991. gadā, Latvijas liktenim izšķirīgā laikā uz sarežģītu vēsturisko notikumu fona – filmēšanas sākumā grupa pārtrauca darbu un visi kopā devās uz janvāra barikādēm, savukārt pēdējā piefilmēšana labības laukā notika augusta puča dienās. Gandrīz autobiogrāfiskais stāsts par mazā Latgales zēna priekiem un bēdām bija pirmā filma, ko Latvija pieteica ASV Kinoakadēmijas Oskaru balvai kategorijā Labākā ārzemju filma, turklāt tā ir pirmā spēlfilma, kas uzņemta latgaliešu valodā.

Pirmoreiz publikai filma Cilvēka bērns tika demonstrēta 1991. gada Ziemassvētkos Rēzeknē, kuras apkaimē notika filmēšana, filmas tapšanā bija iesaistīti arī daudzi vietējie iedzīvotāji. Savukārt 1992. gada sākumā filma nonāca Rīgā - pirms 25 gadiem martā notika Latvijas kino skate, kurā dalīja Lielā Kristapa balvas, un astoņu spēlfilmu konkurencē par labāko tika atzīts tieši Cilvēka bērns, piešķirot arī Lielā Kristapa medaļas mazajam Boņukam (Andrejam Rudzinskim) par labāko tēlojumu galvenajā lomā un Jānim Streičam par nacionālās identitātes apliecinājumu.

25 gadus vēlāk filma Cilvēka bērns ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu ir atjaunota studijā Lokomotīve, maksimāli precīzi tuvinot attēlu sākotnējām kvalitātēm; restaurācijas procesā kā konsultants piedalījās arī pats Jānis Streičs. Filmu atjaunošanas darbu vadītājs studijā Lokomotīve ir Pēteris Sudakovs, skaņu celiņa restaurācija notiek skaņu režisora Ernesta Ansona vadībā.

Filmas jubilejas seansā kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē piedalīsies gan pats režisors Jānis Streičs, gan filmas radošās grupas pārstāvji. Cilvēka bērna aktieru zvaigznājā ir daudz Jāņa Streiča īpašo aktieru – Akvelīna Līvmane (Boņuka māte), Jānis Paukštello (Boņuka tēvs), Boļeslavs Ružs (vectēvs), Bērtulis Pizičs (krusttēvs), Romualds Ancāns (Izidors), arī vesels pulks toreizējā Daugavpils teātra jauniešu – Signe Dundure (Bigija), Indra Roga (Lidija), Uva Segliņa (Malvīne), Inese Laizāne (Zuze), Maija Korkliša (Anna) un režisori Fēlikss Deičs (Šmuškins) un Nauris Klētnieks (Solomons), arī Latgales kultūras darbinieki (Antons Kūkojs) un pat pats Jānis Streičs mācītāja lomā; filmā piedalās arī viņa bērni Kristaps Streičs un Viktorija Streiča.

Ar šādu jubilejas seansu it kā tiek turpinātas Jāņa Streiča kino gada noskaņas – 2016. gadā režisors svinēja 80 gadu jubileju ar daudzveidīgiem viņa draugu un talanta cienītāju rīkotiem pasākumiem visa gada garumā.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu