Brīdina - Lielbritānijā uzliesmojusi jauna «spaisa epidēmija», kas cilvēkus pārvērš par «zombijiem» (177)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: mattogbg, CC BY-ND 2.0

Lielbritānijā strauji izplatās jauna veida «spaisa» «epidēmija» - jauns šīs salīdzinoši lētās narkotikas vilnis pārņem Lielbritānijas iedzīvotājus, sākot no valsts ziemeļrietumiem, līdzi nesot noziedzību un nāvi, vēsta «Daily Mail».

Īpaši «spaisa» lietošanas gadījumu pieaugums novērots Mančestrā - cilvēki ar tukšām acīm, bālām sejām, uz priekšu izplestām rokām gluži kā zombiji klejo pa pilsētas ielām. Citi sastinguši ielu stūros kā veikalu manekeni vai salīkuši uz priekšu. «Daily Mail» publicējis satraucošas fotogrāfijas, kurās uzskatāmi redzama «spaisa» iedarbība uz cilvēkiem.

«Spaisa» problēma nav pilnībā izskausta arī Latvijā. Kā zināms «spaiss» ir dažādu kaltētu augu sajaukums, kas apsmidzināts ar ķīmiskām vielām.

Šobrīd Lielbritānijā parādījies jauns «spaisa» paveids, kas tā lietotājus padara par «dzīviem zombijiem». To lieto 95% no jauniešiem bezpajumtniekiem Mančestrā, daudzi no viņiem ir atkarīgie.

Speciālisti norāda, ka «spaisam» piemīt fizisku atkarību izraisošas īpašības kā heroīnam un psiholoģisku atkarību izraisošas īpašības kā kokaīnam.

«Spaisa» epidēmijas uzliesmojuma dēļ daudzi speciālisti pieprasījuši to ierindot A klases jeb visbīstamāko narkotisko vielu sarakstā.

Tie, kuri lietojuši «spaisu», atzīst, ka «atmest» to ir grūtāk nekā heroīnu.

«Spaisu» narkotiku tirgotājiem ir daudz vieglāk pagatavot savās mītnes valstīs, nekā importēt no ārvalstīm. Atliek tikai iepirkt kaltētas zālītes no Ķīnas un apsmidzināt tās ar ķimikālijām. Šo narkotiku ražošana ir daudz lētāka un ļoti ienesīga.

Pagājušajā nedēļā Mančestrā veiktās ekspertīzes liecina, ka kaltētas lapas tiek apsmidzinātas ar «5F-ADB»- ķimikāliju, kas tika radīta ar mērķi izraisīt marihuānai līdzīgu efektu, taču tā ir ar daudz spēcīgāku iedarbību. Šī viela saistīta ar neskaitāmiem nāves gadījumiem Lielbritānijā un citviet pasaulē. Daži eksperti lēš, ka viens šāds «spaisa kāsis» pielīdzināms 100 marihuānas «kāšiem».

Viens no iemesliem tā milzīgajai izplatībai ir «draudzīgā» cena. Atkarība iestājas ļoti ātri, dažkārt pat no vienas reizes.

Ilgtermiņā «spaisa» lietošana izraisa dažādus blakusefektus - sliktu dūšu, zobu izkrišanu, sirds un plaušu problēmas, bet visbiežāk - nopietnas psihiskas saslimšanas.

Komentāri (177)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu