Skotijas premjere prasīs pilnvarojumu atkārtota neatkarības referenduma rīkošanai (66)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena (Nicola Sturgeon) pirmdien paziņojusi, ka nākamnedēļ prasīs reģionālā parlamenta apstiprinājumu atkārtota neatkarības referenduma rīkošanai.

Stērdžena norādīja, ka, sastopoties ar Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas stingro pretestību Edinburgas centieniem rast kompromisu «Breksita» jautājumā, viņa izšķīrusies par atkārtota referenduma sarīkošanu laika posmā no 2018.gada rudens līdz 2019.gada pavasarim.

«Nākamnedēļ es lūgšu Skotijas parlamentam pilnvarojumu saskaņot ar Apvienotās Karalistes valdību (..) procedūru, kas dos iespēju Skotijas parlamentam lemt par neatkarības referendumu,» pavēstīja Stērdžena.

Iepriekšējā referendumā, kas notika 2014.gada septembrī, 55% skotu nobalsoja par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu.

Vienlaikus Skotu Nacionālistu partijas līdere pieļāva kompromisu ar Lielbritānijas valdību, sakot: «Es negriežu muguru tālākām diskusijām.»

Stērdžena gan arī atgādināja, ka Skotijas prasības, lai tai ļauj palikt Eiropas vienotajā tirgū, pat ja pārējā Lielbritānija no tā izstājas, līdz šim no Londonas puses sastapušās ar «nesamierināmības mūri».

«Es Skotijas tautai nevaru izlikties, ka kompromisa vienošanās būtu ticama pat attālākā perspektīvā,» viņa sacīja, piebilstot: «Es daru to, kas manuprāt valstij ir pareizi.»

«Manuprāt ir svarīgi, ka Skotija spēs īstenot savas tiesības izraudzīties pati savu nākotni laikā, kad alternatīvas būs skaidrākas, nekā tas ir tagad, bet pirms ir par vēlu izvēlēties pašiem savu ceļu.»

Stērdžena un viņas atbalstītāji skaidro, ka noskaņojums Skotijā ir mainījies kopš «Breksita» referenduma, kurā 62% skotu nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienībā.

Kā liecina pētījumu centra BMG un laikraksta «Herald» aptaujas dati, šobrīd 56% skotu ir pret jauna neatkarības referenduma rīkošanu pirms «Breksita».

52% teikuši, ka ir pret Skotijas izstāšanos no Apvienotās Karalistes, noskaidrots šajā aptaujā.

Savukārt pētījuma centra «Ipsos MORI» aptauja liecina, ka neatkarības atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds. Šajā aptaujā 49% skotu pauduši atbalstu reģiona neatkarībai.

«Šobrīd vēl viens referendums šķiet nenovēršams, tiesa gan, jautājums par tā norises laiku joprojām nav skaidrs,» atzina «Ipsos MORI» Skotijas direktors Marks Diflijs.

Komentāri (66)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu