Pēc kā te ož? Kā atpazīt smakas savā automašīnā (18)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nepatīkama aromāta cēlonis automašīnā var būt mitrums vai izlijis piens, taču ir smakas, kas signalizē par nopietnākām problēmām nekā aizmirsta banāna miza. Kopā ar ar auto piederumu izplatītāju Getz Nordic pētām dažas no tām.

Puvušas olas vai sērs

Šī ir viena no nepatīkamākajām smakām, ko mūsu degunam nākas pārciest, un, iespējams, tā signalizē par problēmām degvielas iesmidzes sistēmā.

Sīrups vai sadedzis cukurs

Šī smaka var ziņot par dzeses šķidruma noplūdi. Tā kā dzesētāja sastāvā ir etilēnglikols, kas gan saldi smaržo, bet ir toksisks, radiatora sūce, caura radiatora šļūtene vai pat kolektora blīves bojājums var izraisīt šādu smaku. Cits iespējamais bojājums ar šādu «aromātisku fonu» var būt salona sildītājs. Ja tas ir sabojājies, auto ne vien paliks bez siltuma, bet nedarbosies arī priekšējā salona ventilators, kas gada aukstajos mēnešos gādā par par vējstikla neaizsalšanu.

Benzīna smaka

Tā noteikti signalizē par kaut ko sliktu. Parasti tā r degvielas noplūde, iespējams, degvielas iesmidzināšanas šļūtenē, degvielas tvertnē vai kur citur. Ja sajusta benzīna smaka, automašīna nekavējoties jānogādā servisā, kā arī atceries, ka degvielas noplūde var novest pie dzinēja aizdegšanās.

Uzkarsusi eļļa

Šī smaka parasti signalizē par to, ka eļļa nokļuvusi uz karsta dzinēja vai izplūdes trakta. Ja nesen mainīta eļļa un tā ir mazliet uzpilējusi uz dzinēja, par šo smaku nav jāsatraucas – tai pēc pāris minūtēm vajadzētu pazust. Taču, ja smarža pēkšņi parādās vai nepāriet, tas var nozīmēt bojājumu eļļošanas sistēmā. Lai tādu konstatētu, jāpalūkojas zem transportlīdzekļa, vai eļļa pil nepārtraukti. Ja tā, ir pienācis laiks apmeklēt servisu.

Izplūdes gāzes

Šī smaka parasti nozīmē, ka mums ir problēma ar izplūdes sistēmu, tāpēc servisa apmeklējums jāieplāno pēc iespējas ātrāk. Izplūdes gāzes satur oglekļa monoksīdu un vispār caurcaurēm ir bīstamas cilvēka veselībai, izraisot sliktu dūšu, galvassāpes un reiboņus.

Degoša gumija

Šajā gadījumā ieteicams atvērt motora pārsegu un pārliecināties, vai visas šļūtenes un siksnas ir darba kārtībā. Dažreiz degošas gumijas smaka norāda uz to, ka šļūtene nonākusi uz karstā dzinēja, vai arī zobsiksna kļuvusi vaļīga.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu