Meja: Šobrīd nav īstais laiks Skotijas referendumam (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ceturtdien noraidīja Skotijas valdības aicinājumu rīkot otro referendumu par reģiona izstāšanos no Apvienotās Karalistes vēl pirms «Breksita», tomēr kategoriski neizslēdza šāda balsojuma iespēju.

«Es saku, ka šobrīd nav īstais laiks,» viņa uzsvēra, skaidrojot, ka Lielbritānijai visa enerģija ir jāvelta gaidāmajām «Breksita» sarunām.

«Šobrīd mums ir jāstrādā kopā, nevis jāšķeļas,» viņa piebilda.

«Mums ir jāstrādā kopā, lai panāktu pareizo vienošanos Skotijai, pareizo vienošanos Apvienotajai Karalistei. Kā es saku - tas ir mans premjerministres darbs, un šī iemesla dēļ es Skotu Nacionālajai partijai (SNP) saku - šobrīd nav īstais laiks.»

Meja atteicās atbildēt uz vairākkārtīgi uzdotajiem jautājumiem, kad varētu būt īstais laiks referendumam, atstājot atvērtas durvis iespējai, ka balsojums varētu notikt kaut kad nākotnē.

Meja iepriekš teikusi, ka mazāk nekā trīs gadus pēc iepriekšējā referenduma, kurā skoti nobalsoja par palikšanu Apvienotajā Karalistē, jauna referenduma rīkošanai nav apetītes.

SNP valdība pērn tika pārvēlēta, kampaņā vēlētājiem solot rīkot jaunu neatkarības referendumu, ja reģiona apstākļos notiks būtiskas izmaiņas, tādas kā «Breksits».

Vairums skotu pērn nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienība (ES), kamēr Lielbritānija kopumā ar 52% atbalstīja izstāšanos no bloka.

Skotijas pirmā ministre un SNP līdere Nikola Stērdžena pirmdien paziņoja, ka nākamnedēļ prasīs reģionālā parlamenta apstiprinājumu atkārtota neatkarības referenduma rīkošanai laika posmā no 2018.gada rudens līdz 2019.gada pavasarim.

SNP Edinburgas valdība cer, ka ar neatkarības iegūšanu Skotija varētu saglabāt ciešas saites ar ES. Eiropas Komisija gan ir brīdinājusi, ka neatkarīgai Skotijai būtu jāpieteicas uzņemšanai ES kā jaunai valstij.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu