Notiks filmas «Cilvēka bērns» restaurētās versijas seanss (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Atzīmējot Jāņa Streiča filmas «Cilvēka bērns» 25 gadu jubileju, piektdien filma būs skatāma restaurētā versijā, aģentūru LETA iepriekš informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Pirmo reizi filma «Cilvēka bērns» tika demonstrēta 1991.gada Ziemassvētkos Rēzeknē, kuras apkaimē notika filmēšana, filmas tapšanā bija iesaistīti arī daudzi vietējie iedzīvotāji. Savukārt 1992.gada sākumā filma nonāca Rīgā - pirms 25 gadiem martā notika Latvijas kino skate, kur dalīja Lielā Kristapa balvas, un astoņu spēlfilmu konkurencē par labāko tika atzīta filma «Cilvēka bērns», piešķirot arī Lielā Kristapa medaļas Andrejam Rudzinskim par labāko tēlojumu galvenajā lomā un Streičam par nacionālās identitātes apliecinājumu.

25 gadus vēlāk filma ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu ir atjaunota studijā «Lokomotīve», maksimāli precīzi tuvinot attēlu sākotnējām kvalitātēm, un restaurācijas procesā kā konsultants piedalījās arī pats režisors.

Filmu atjaunošanas darbu vadītājs studijā «Lokomotīve» ir Pēteris Sudakovs, skaņu celiņa restaurācija notiek skaņu režisora Ernesta Ansona vadībā.

Kā norāda Nacionālajā Kino centrā, «Cilvēka bērns» tapa Latvijas liktenim izšķirīgā laikā uz sarežģītu vēsturisko notikumu fona, proti, filmēšanas sākumā grupa pārtrauca darbu un visi kopā devās uz janvāra barikādēm, savukārt pēdējā piefilmēšana labības laukā notika augusta puča dienās.

Šī bija pirmā filma, ko Latvija pieteica ASV Kinoakadēmijas Oskaru balvai kategorijā «Labākā ārzemju filma», turklāt tā ir pirmā spēlfilma, kas uzņemta latgaliešu valodā.

Seanss kinoteātrī «Splendid Palace» notiks plkst.18.30 ar režisora un radošās grupas piedalīšanos.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu