Pateicoties jaunajām telpām, Muceniekos varēs vienlaicīgi uzturēties nu jau 400 patvēruma meklētāju (53)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien atklātās jaunās telpas, kuras no aprīļa sāks apdzīvot patvēruma meklētāji, ļaus Muceniekos vienlaicīgi uzņemt nu jau 400 cilvēku. Vienlaikus atjaunotajā ēkā pirmais stāvs atvēlēts vietējo iedzīvotāju aktivitātēm, piektdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Mucenieku pamatiedzīvotāji līdz šim ļoti skaļi protestējuši pret bēgļu pieaugošo skaitu ciemā. Ļaudis sevišķi satrauca ziņas, ka imigrantu izmitināšanai atvēlēs arī reiz pamesto jaunbūvi. Lai ciemā būtu miers, pirmais ēkas stāvs ir atvēlēts Mucenieku iedzīvotājiem.

Raidījuma uzrunātā Viktorijas kundze gan to uzskata par piekukuļošanu. «Droši vien, ka tas ir, lai mēs te neprotestētu. Lai mēs te klusētu, jo ciematā priekš mums absolūti nekas netika darīts,» norādīja Mucenieku iedzīvotāja Viktorija Brokāne.

Taču Viktorijas kundze atplauka, ieraugot, ka multifunkcionālajā centrā Mucenieku iedzīvotājiem būs fitnesa zāle, bibliotēka, datori, bērnu izklaižu istaba, telpas pulciņiem un sanākšanām, bet trūcīgie ļaudis varēs nākt mazgāties dušā un mazgāt arī savas drēbes.

«Un arī ar sportu gribu nodarboties, jo dzīve ir tāda, ka prasa fiziskās aktivitātes. Cerēsim, ka šis būs tāds viens gaišs saules stars mūsu dzīvē,» saka Viktorijas kundze.

Ēkas otro, trešo un ceturto stāvu no aprīļa sāks apdzīvot patvēruma meklētāji. Te būs 200 gultasvietas, un, kā norāda Iekšlietu ministrijā (IeM), tas Latvijai ļaus daudz ātrāk izpildīt Eiropas Savienības noteikto bēgļu kvotu.

«Ja mēs saprotam mūsu saistības par 531 personas pārvietošanu, tad mēs to arī nevarējām īpaši lielākos apmēros darīt, jo esošās telpas neļauj šo cilvēku papildus izmitināšanu šaurības dēļ. Šobrīd mēs spēsim - normāli, civilizēti arī šajās jaunajās telpās. Taču tas nenozīmē, ka mēs slēdzam vecos «Muceniekus»,» komentēja IeM valsts sekretāre Ilze Godmane-Pētersone.

Savukārt patvēruma meklētāju centra «Mucenieki» vadītājs Pēteris Grūbe uzsver, ka, salīdzinot ar līdzšinējo centru, kur bija gari gaiteņi ar istabiņām, jaunais bloks veidots kā dzīvokļa tipa kopmītnes ar koplietošanas virtuvi un dušas telpu.

«Protams, samazina kaut kādus iespējamus riskus. Šī ēka mums ļauj daudz veiksmīgāk menedžēt šo cilvēku izvietojumu, lai nesaliktu kopā naidīgas reliģijas, nesaderīgas reliģijas,» norādīja Grūbe.

Multifunkcionālais centrs izmaksājis 1,8 miljonus eiro.

Patvēruma meklētāju centra esošajā korpusā jau patlaban ir izsmelta maksimālā kapacitāte, tāpēc jaunais bloks ir izbūvēts tieši laikā. Tiesa gan, tas nerisina īres mājokļa krīzes jautājumu pēc tam, kad cilvēkiem piešķirts bēgļa status un viņiem «Mucenieki» ir jāpamet, sākot pašiem savu patstāvīgo dzīvi. Tuvākajā laikā Ekonomikas ministrija nākšot klajā ar risinājumu, lai bēgļiem būtu iespēja īrēt savu mājokli.

Savukārt pēc mēneša Muceniekos atklās arī nelikumīgo imigrantu aizturēšanas centru, kas būs gluži kā cietums tiem, kas Latvijā ieradušies nelegāli.

Kopumā piektdien atklātajam patvēruma meklētāju blokam un nelegālo imigrantu aizturēšanas centram būs iztērēti trīs miljoni eiro.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu