Merkele un Olands atbalsta ASV raķešu triecienu Sīrijā (47)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands nākuši klājā ar kopīgu paziņojumu, kurā izteikts atbalsts ASV raķešu triecienam Sīrijā, kas bija reakcija uz šonedēļ notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads «viens pats ir atbildīgs par šo notikumu attīstību», uzsvēra abi līderi.

«Viņa atkārtotā ķīmisko ieroču izmantošana un viņa noziegumi pret saviem iedzīvotājiem prasīja sankcijas, kuras Francijas un Vācija pieprasīja jau 2013.gada vasarā pēc slaktiņa Gutā,» piebilda Merkele un Olands, norādot uz tolaik notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu.

«Francija un Vācija kopā ar saviem partneriem un Apvienoto Nāciju ietvaros turpinās centienus saukt prezidentu Asadu pie atbildības par viņa noziedzīgo rīcību,» viņi pavēstīja.

Berlīne un Parīze «kopīgi aicina starptautisko sabiedrību apvienot spēkus, lai panāktu politisku pāreju Sīrijā atbilstoši Ženēvas komunikē», norādīja Olands un Merkele, atsaucoties uz 2012.gada 30.jūnijā pieņemto paziņojumu par Sīrijas konflikta atrisināšanu.

Abi līderi par ASV triecienu tika informēti «vienu līdz divas stundas pirms triecieniem», atklājis ar Francijas prezidenta kanceleju saistīts informācijas avots.

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls iepriekš paziņoja, ka ASV raķešu trieciens bija «saprotams» pēc tam, kad ANO Drošības padome «nespēja skaidri un nepārprotami atbildēt uz barbarisko ķīmisko ieroču izmantošanu pret nevainīgiem cilvēkiem Sīrijā».

Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero, kurš kopā ar Gabriēlu atrodas vizītē Mali, pauda cerību, ka ASV raķešu trieciens liks Sīrijas sabiedrotajām Krievijai un Irānai atteikties no Asada atbalstīšanas.

«Krieviem un irāņiem tagad ir jāsaprot, ka viņi nevar atbalstīt Bašara al Asada režīmu (..) Tas nevar turpināties, tam nav jēgas,» Ero paziņoja radiostacijai «France Info».

Ka ziņots, ASV piektdienas naktī raidīja 59 spārnotās raķetes «Tomahawk» uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebjoties par šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem, paziņoja ASV amatpersonas.

ASV triecienā Šairatas aviobāzē Sīrijas vidienē nogalināti vismaz seši cilvēki un tajā faktiski iznīcināti teju visi objekti, paziņoja Sīrijas armija un Lielbritānijā bāzētā nevalstiskā organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR).

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu