Stokholmā pūlī ietriecies autofurgons; ir trīs bojāgājušie

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Stokholmā piektdien kādā lielveikalā, kas atrodas parasti ļaužu pilnā gājēju ielā, ietriekusies kravas automašīna, nogalinot vismaz trīs cilvēkus, ziņo Zviedrijas Radio.

Policija notikuma vietā aģentūrai TT apstiprinājusi, ka gājuši bojā trīs, bet ievainoti astoņi cilvēki.

Tikmēr Zviedrijas sabiedriskā raidorganizācija SVT ziņo, ka nogalināti vismaz pieci cilvēki.

Zviedrijas Drošības policija («Säpo») paziņojusi, ka tas bijis apzināti sarīkots uzbrukums.

Videoierakstā, kas parādījies pēc uzbrukuma, redzams, kā cilvēki bēg, lai izvairītos no autofurgona, ka traucas pa gājēju ielu. Pēc ietriekšanās lielveikala ēkā auto aizdegās, izplatot notikuma apkārtnē biezus dūmus.

Iepriekš mediji vēstīja, ka kāda persona neilgi pēc uzbrukuma netālu no notikuma vietas esot aizturēta, taču vēlāk sarīkotajā preses konferencē policija šīs ziņas neapstiprināja un paziņoja, ka nedz persona, kas vadīja automašīnu uzbrukuma laikā, nedz tās iespējamie līdzdalībnieki nav notverti.

Tomēr policija izplatījusi iespējamā aizdomās turamā fotogrāfiju, kas iegūta no novērošanas videokamerām notikuma vietas apkārtnē.

Tika saņemtas ziņas, ka lielveikala »Åhlens city» apkārtnē dzirdēti arī šāvieni, taču tās joprojām nav apstiprinātas.

Tika ziņots, ka šāvieni bijuši dzirdami arī Fridhemas laukuma apkārtnē Stokholmas ziemeļos, taču policija vēlāk šīs ziņas atsauca.

Uzbrukums notika Karalienes ielā (Drottninggatan), kas ir viena no Zviedrijas galvaspilsētas galvenajām iepirkšanās vietām.

Policija trauksmes zvanu saņēmusi īsi pirms plkst.15 (pirms plkst.16 pēc Latvijas laika).

Policija ir norobežojusi notikuma vietu, bet gaisā riņķo helikopteri.

Premjerministrs Stēfans Levēns paziņoja, ka noticis «uzbrukums Zviedrijai» un ka viss liecinot par teroraktu.

Savukārt Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, izsakot zviedriem līdzjūtību, uzsvēra, ka «uzbrukums jebkurai dalībvalstij ir uzbrukums mums visiem».

Junkers piebilda, ka uzbrukuma mērķis acīmredzami bijis eiropiešu dzīvesveids.

Autofurgons, kuru uzbrucējs ietrieca pūlī, pieder alusdarītavai «Spendrups», un uzņēmums paziņojis, ka spēkrats iepriekš piektdien ticis nolaupīts, kamēr tā vadītājs izkrāva alu pie kāda restorāna.

Policija aicinājusi cilvēkus palikt mājās un izvairīties no uzturēšanās Stokholmas centrā, īpaši Sergela laukuma apkārtnē. Šis brīdinājums skan arī pa pilsētu braukājošo policijas automašīnu skaļruņos.

Tikmēr pilnībā apturēta pilsētas metro satiksme. Pēc policijas pieprasījuma apturēta arī vilcienu atiešana no Stokholmas centrālās dzelzceļa stacijas. Arī vilcieni, kuriem vajadzētu stacijā ienākt, apturēti.

Šobrīd nevienam neļauj atstāt arī parlamenta ēku, lai gan tajā, kā ierasts piektdienās, šobrīd uzturas maz deputātu.

Notikuma apkārtnē slēgti arī veikali. Arī citviet Stokholmas dzīvākajās iepirkšanās vietās, pēc policijas prasības, vairāki lielveikali tikuši evakuēti.

Piektdienas vakarā slēgti arī visi ķēdes SF kinoteātri. Izrādes atceltas arī Stokholmas Karaliskajā drāmas teātrī, Stokholmas Koncertzālē un Stokholmas Cirkū, kas šodien arī tiek izmantots kā koncertzāle.

Tikmēr Norvēģijā, kur policisti parasti patrulē neapbruņoti, pēc uzbrukuma, kuru piedzīvojusi kaimiņvalsts galvaspilsēta, kārtības sargiem lielākajās pilsētās atļauts patrulēšanas laikā nēsāt ieročus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu