DP: «Daesh» rindās pašlaik atrodas vīrieši un sievietes no Latvijas, kas līdzi ņēmuši arī bērnus (176)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šobrīd teroristiskās organizācijas «Daesh» kontrolētajās teritorijās Sīrijā un Irākā atrodas vairāki Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvji, kuri tur, iespējams, ir izgājuši gan apmācības teroristu treniņnometnēs, gan, iespējams, iesaistījušies kaujas darbībās, gan veikuši citas «Daesh» atbalsta aktivitātes, tostarp propagandas izplatīšanu, liecina  Drošības policijas (DP) rīcībā esošā informācija, teikts DP publiskotajā pārskatā par 2016. gadu.

DP rīcībā esošā informācija liecina, ka Sīrijā un Irākā esošajās teroristiskās organizācijas «Daesh» kontrolētajās teritorijās atrodas dažāda profila personas no Latvijas.

Uz minētajām teritorijām no Latvijas ir devušies vīrieši un sievietes, līdzi ņemot arī savus mazgadīgos bērnus. «Daesh» ir pievienojies arī LIKC bijušais priekšsēdētājs Oļegs Petrovs.

Atbilstoši DP rīcībā esošajai informācijai pārskata periodā Petrovs joprojām saglabāja autoritāti atsevišķu Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvju vidū un tiem izplatīja latviešu valodā tulkotus «Daesh» propagandas materiālus.

Fakts, ka pagājušajā gadā vairākus terora aktus Eiropā veica personas, kuras uzskatāmas par tā dēvētajiem pašmāju teroristiem un kuras ietekmējās no «Daesh» propagandas materiāliem, pierāda, ka šādu materiālu izplatīšana internetā potenciāli var ievērojami palielināt radikalizācijas riskus un secīgi – draudus Latvijas nacionālajai drošībai, norāda DP.

Saskaņā ar Krimināllikuma 77.1 pantu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā 2016. gadā tika uzsākti trīs jauni kriminālprocesi. Viens no šiem kriminālprocesiem šobrīd atrodas iztiesāšanas pirmajā instancē, savukārt vēl viens – nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. DP rīcībā esošā informācija liecina, ka pārskata periodā vēl vairāki Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvji izrādīja interesi par ceļošanu uz "Daesh" kontrolētajām teritorijām Sīrijā un Irākā, kā arī mēģināja realizēt šos plānus.

2016. gadā DP līdzdarbojās Tieslietu ministrijas vadītajā darba grupā, kura izstrādāja likumprojektu «Grozījumi Krimināllikumā», kas paredz papildināt Krimināllikumu ar jaunu IX1 nodaļu «Noziegumi, kas saistīti ar terorismu».

Grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz Eiropas Padomes Konvencijas par terorisma novēršanu 2015. gada Papildu protokolu un ņemot vērā arī Eiropas Komisijas 2015.gada priekšlikumu Eiropas Parlamenta un padomes direktīvai par terorisma apkarošanu. Minētie dokumenti paredz harmonizēt tiesisko regulējumu pretterorisma jomā, tajā skaitā arī kriminalizēt vairākus jaunus noziegumu veidus, kas līdzās tādiem nodarījumiem, par kuriem jau šobrīd paredzēta kriminālatbildība, ir ietverti jaunajā Krimināllikuma nodaļā. Par noziedzīgām paredzēts noteikt tādas darbības kā terorisma apmācības saņemšana, ceļošana uz ārvalstīm terorisma nolūkā, šādas ceļošanas finansēšana, organizēšana un veicināšana, kā arī terorisma attaisnošana un slavināšana. Minētie dokumenti un saistībā ar tiem izstrādātie grozījumi Latvijas normatīvajos aktos būtiski stiprinās DP iespējas efektīvi vērsties pret ar terorismu saistītiem apdraudējumiem to agrīnā stadijā.

Komentāri (176)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu