Latvija turpinās iestāties par Krimas tatāru tiesībām, saka Rinkēvičs (74)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvija turpinās iestāties par Krimas tatāru tiesībām, šo jautājumu uzturot starptautisko organizāciju dienaskārtībā, šodien tiekoties ar Krimas tatāru līderi Refatu Čubarovu apliecināja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Viņš uzsvēra, ka Latvija šo jautājumu aktualizēs arī turpmāk, aicinot nosodīt Krievijas kā okupējošās varas likumdošanas piemērošanu Krimas teritorijā un mērķtiecīgu Krimas iedzīvotāju pamattiesību ierobežošanu. Tāpat ministrs norādīja, ka Latvija konsekventi neatzīst Krimas prettiesisko aneksiju, stingri iestājas par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti.

Rinkēvičs atzīmēja, ka Latvija uzmanīgi seko līdzi un pauž satraukumu par negatīvo tendenci cilvēktiesību situācijas jomā Krimā, it īpaši Krimas tatāru cilvēktiesību un pamatbrīvību ierobežošanu, kas vērojama kopš Krievijas īstenotās Krimas pussalas aneksijas. Viņš aicināja Krimas tatāru līderi turpināt informēt starptautiskās organizācijas par Krimas tatāru stāvokli un cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā

Tikmēr Čubarovs izteica atzinību par Latvijas pozīciju Krimas aneksijas jautājumā, kā arī pateicās par Latvijas sniegto atbalstu Ukrainai. Tikšanās laikā Krimas tatāru līderis informēja ārlietu ministru par situāciju Krimā un Ukrainā. Īpašas bažas Čubarovs pauda par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas vērsti pret Krimas tatāriem, opozīcijas pārstāvjiem, cilvēktiesību aktīvistiem, žurnālistiem un advokātiem, kuri tiek patvaļīgi aizturēti un vajāti.

Kā ziņots, Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Tikmēr starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas «Amnesty International» ziņojumā tika secināts, ka Krimas pussalā cilvēktiesību situācija strauji pasliktinājusies un Krimas tatāru tautas padomes - Medžlisa - aktīvistu vajāšanas pērn sasniegušas «jaunu līmeni».

Komentāri (74)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu