Putins spēris soli, lai atdalītu Donbasu no Ukrainas un tuvinātu to Krievijai (308)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pastiprina kontroli pār Donbasu, vēsta «Bloomberg», atsaucoties uz trim Krievijas valdībai pietuvinātiem avotiem. Pēc aģentūras rīcībā esošās informācijas, viņa stratēģija paredz pilnībā «atdalīt» Donbasu no Ukrainas un pakāpeniski to integrēt Krievijā. 

Tiesa, Krievijas plānos nav oficiālas pašpasludināto republiku atzīšanas vai to pievienošana Krievijas sastāvā. Tā vietā, Krievija rīkojas pakāpeniski, savā labā izmantojot Ukrainas aktīvistu veikto blokādi, kā arī paplašinot ekonomiskās saites ar pašpasludinātajām republikām.

Publikācijā teikts, ka Putins izmanto to, ka ASV nav vienotas pozīcijas attiecībā uz Ukrainas problēmām, tādējādi viņš saprot, ka tuvākajā laikā nav iespējams cerēt uz sankciju atcelšanu, jo Minskas vienošanās netiek pildītas.

«Ir sperts solis uz priekšu, lai Donbasu atdalītu [no Ukrainas], par to nav šaubu,» telefonsarunā pauda Krievijas Valsts domes deputāts Konstantīns Zatuļins. Zatuļins arī vainoja Ukrainu tajā, ka Maskavai «esot jāiejaucas Donbasā» blokādes dēļ.

Zatuļina teikto apstiprināja arī bijušais Kremļa darbinieks Aleksejs Česnakovs, kurš tagad ir Krievijas prezidenta administrācijas padomnieks Ukrainas jautājumos.

Gada sākumā Putins saniknoja Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, parakstot dekrētu, kas ļauj atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas «tautu republiku» (DTR un LTR) izdotos dokumentus. Tāpat DTR un LTR par savu oficiālo valūtu ir atzinušas rubli. Tagad Krievija apsver iespēju atvieglot Krievijas okupēto teritoriju iedzīvotājiem piešķirt Krievijas pilsonību, kas, savukārt apgrūtinātu jebkādu Kijevas vēlmi atgūt kontroli pār okupētajām teritorijām.

Kā norādīja Ukrainas prezidenta administrācijas pārstāvis Konstantīns Jeļisejevs, Maskava Donbasā realizē tā dēvēto Piedņestras scenāriju - šajā reģionā ir izvietotas Krievijas armijas daļas, taču tai nav starptautiskas atzīšanas.

Krievija atbalsta vairākus separātistu reģionus un «republikas» bijušajās padomju republikās kā ietekmes sviru pār rietumnieciski noskaņotajām valstu valdībām. Kā norādīja Ukrainas prezidents, «Ukrainā miera nebūs viena iemesla dēļ: Krievija nav ieinteresēta mierā, jo viņus interesē kontrole pār okupētajām teritorijām».

Kā norāda «Bloomberg», Minskas vienošanās praktiski ir neizdevušās, un Donbass tuvojas kārtējā iesaldētā konflikta statusam, kas var ilgt vairākus gadu desmitus. Tādējādi Putinam ir izdevies «sasiet rokas» Porošenko, kura rīcības brīvība ir ierobežota.

Komentāri (308)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu