Pērn vakcinācijas kursu pret dzemdes kakla vēzi izraisošo vīrusu pabeidza 3942 meitenes (42)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panthermedia/Scanpix

Pērn vakcinācijas kursu pret cilvēka papilomas vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi, pabeidza 3942 meitenes, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārskats par 2016.gadā vakcinētajām personām.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, šogad vakcinācijas kursu pabeidza par 429 meitenēm mazāk nekā 2015.gadā.

Tāpat SPKC pārskats liecina, ka vēl vairāk jeb 5366 reģistrēto pacientu-meiteņu 12 gadus vecumā nav vakcinējušās pret cilvēka papilomas vīrusu. Tajā skaitā 65 no meitenēm nav vakcinējušās, jo pote var atstāt negatīvu ietekmi uz pacientu, tomēr liela daļa jeb 2408 pacienšu iesniedza rakstiski noformētu atteikumu par vakcinēšanos.

Kā informē SPKC, ar cilvēka papilomas vīrusu var inficēties seksuālu kontaktu ceļā. Ar šo vīrusu dzīves laikā inficējas lielākā daļa seksuāli aktīvo vīriešu un sieviešu. Pavisam sastopami vairāk nekā 100 šī vīrusa tipi, un vairums no tiem izraisa dzimumorgānu kārpas, savukārt atsevišķi šī vīrusa tipi var veicināt izmaiņas dzemdes kakla, maksts, ārējo dzimumorgānu, taisnās zarnas, kā arī mutes un rīkles gļotādas šūnās, kas izraisa priekšvēža un pēc tam arī vēža attīstību.

SPKC informē, ka galvenais dzemdes kakla vēža cēlonis ir noteiktu cilvēka papilomas vīrusu ilgstoša atrašanās gļotādas šūnās. Lai izveidotos pirmās priekšvēža izmaiņas šūnās, ir jāpaiet vismaz trīs gadiem, savukārt tālākas izmaiņas rodas ne ātrāk kā desmit līdz 15 gadus pēc inficēšanās ar papilomas vīrusu.

Visefektīvāk no inficēšanās ar biežākajiem papilomas vīrusiem, kas izraisa dzemdes kakla vēzi, pasargā tikai specifiskā profilakse - vakcinācija, norāda SPKC.

Pēc centrā paustā, meitenēm svarīgi vakcinēties vēl pirms dzimumdzīves sākšanas. Lai nodrošinātu aizsardzību iespējami savlaicīgi, vakcīna tiek rekomendēta tieši 12 gadus vecām meitenēm. Vakcinācija novērš lielāko daļu dzemdes kakla vēža gadījumu pirms to attīstības.

Vakcinācijas kurss pret papilomas vīrusu ietver divas vai trīs potes atkarībā no meitenes vecuma. 12 gadu vecumā tiek veiktas divas potes ar sešu mēnešu starplaiku. Lai iegūtu labāko iespējamo aizsardzību pret vīrusu, meitenei jāsaņem pilns vakcinācijas kurss. Ja meitenei ir 12 gadi, jāvaicā ģimenes ārstam par iespēju vakcinēties bez maksas.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu