Atklājas biedējoši fakti par Skripņiku, kurš apsūdzēts par karošanu Ukrainā (67)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzētais Artjoms Skripņiks pirms vairākiem gadiem figurējis arī kriminālprocesā par pasūtījuma slepkavību, šodien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā sacīja liecinieks.

Šodien liecības bija uzaicināts sniegt konkrētās krimināllietas izmeklētājs, kurš sākotnēji pateica faktus, ka kriminālprocess pret apsūdzēto tika sākts 2016.gada janvāra beigās par prettiesisku piedalīšanos Austrumukrainas konfliktā. Skripņiks pēc nokļūšanas Latvijā tika nogādāts Daugavpils izolatorā, uz kurieni izmeklētājs devās no Rīgas.

Skripņiks sāka daudz stāstīt, paskaidrojot, ka atgriezās Latvijā, lai apmeklētu vecmāmiņu, jo pēc viņas bija ļoti sailgojies, tāpat vīrietis gribēja nokļūt Latvijā caur «zaļo zonu», nevis legāli.

Vēl apsūdzētais norādīja, ka grib nodurt tēvu, kas arī bija viens no mērķiem, kāpēc viņš atgriezās Latvijā, jo tēvs it kā sponsorēja Ukrainas spēkus konfliktā, kas ir pretēji viņa pārliecībai. Šī informācija tikusi pārrunāta arī ar Skripņika tēvu.

Izmeklētājs arī norādīja, ka sarunas laikā apsūdzētais daudz stāstīja par karošanu Austrumukrainā un no Skripņika puses bija plašs, spilgts stāstījums par faktiem un apstākļiem.

Liecinieks uzsvēra, ka apsūdzētais pratināšanas laikā netika ne ietekmēts, ne viņam kaut kas bija piespiests un uzspiests, viņam nebija draudēts, kopumā Skripņiks stāstīja bez piedomāšanas un bez jebkādas fantazēšanas.

Prokurore izmeklētājam jautāja, kādā veidā tika pārbaudītas Skripņika liecības, vīrietim tiesai skaidrojot, ka tas ir norādīts operatīvās darbības procesā. Par apstākļiem gan viņš var liecināt tikai slēgtā sēdē, jo ziņas ir klasificējamas kā valsts noslēpums.

Tāpat izmeklētājs norādīja uz informāciju, kas viņam tapusi zināma, ka pirms vairākiem gadiem pret Skripņiku bija ierosināts kriminālprocess par pasūtījuma slepkavības veikšanu Jūrmalā.

Tā kā liecinieks atsaucās uz informāciju par apstākļiem, kas skatāmi slēgtā sēdē, prokurore lūdza turpināt viņa nopratināšanu aiz slēgtām durvīm. Tiesa tāpēc šodien pasludināja pārtraukumu līdz 29.maija plkst.14.

Kā ziņots, Skripņiks saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 77.1 panta pēc spēkā esošās Krimināllikuma redakcijas. Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat jaunais vīrietis tiek apsūdzēts pēc Krimināllikuma 89.1 panta 2.daļas, kas paredz atbildību par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos. Par to personu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Prokuratūra uzskata, ka Skripņiks iesaistījies noziedzīgā organizācijā Austrumukrainā un tur viņš nedevās kā privātpersona, bet veica darbības, lai grautu valsts teritoriālo vienotību.

Skripņika advokāte Jansone aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka saskaņā ar vīrieša sniegto informāciju viņš 2014.gadā uz tā saucamo Luhanskas tautas republiku devies, «cēlu un humānu mērķu vadīts», proti, viņš Austrumukrainā nodarbojies ar humānās palīdzības izdalīšanu vietējiem iedzīvotājiem. Apģērbs un citas sadzīvē nepieciešamās lietas tikušas savāktas Maskavā un pēc tam vestas uz Austrumukrainu. Tur viņš tika ievainots galvā. Viņš apgalvoja, ka aktīvā karadarbībā nav piedalījies, turklāt vīrietim nav iepriekšējas militāras pieredzes, jo Latvijas armijā viņš kā nepilsonis nav dienējis.

Komentāri (67)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu