Cik vidēji izmaksā lietotu auto uzturēšana un apkope? (70)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Plānojot desmit gadu veca vidējās vai kompaktās klases auto iegādi, pircējam jārēķinās ar vidēji 586 eiro gadā, kas būs jānovirza auto apkopei, liecina «Bigbank» veiktais pētījums «Lietotu automobiļu uzturēšanas izmaksas».

Tostarp desmit gadu vecas kompaktās klases automašīnas uzturēšana gadā izmaksās 554 eiro, bet vidējās klases auto īpašniekam jārēķinās ar 618 eiro gadā.

Pētījumā noskaidrots, ka lielākā starpība auto apkopei veidojas nobraukto kilometru šķērsgriezumā. Piemēram, braucot ar desmit gadu vecu auto vēl 150 000 kilometru, kompaktās klases auto apkopei būs jātērē 4645 eiro, bet vidējās klases auto apkopei būs jātērē 5412 eiro.

Atšķirība izmaksās rodas arī, ja salīdzina auto pēc dzinēju tipa. Apkope desmit gadu vecai automašīnai ar benzīna tipa dzinēju īpašniekam izmaksās 550 eiro gadā, bet vēl 150 000 kilometru nobraukums maksās vairāk nekā 4760 eiro. Savukārt apkope desmit gadu vecai automašīnai ar dīzeļdzinēju gadā izmaksās 620 eiro, bet vēl 150 000 kilometru nobraukums - 5296 eiro.

Tāpat pētījumā secināts, ka 40% lietotu automašīnu īpašniekiem plānotās izmaksas sakrīt ar reālajām, 34% auto īpašnieku tērē vairāk, nekā plānojuši, bet 12% maksā mazāk, nekā iepriekš bija plānots.

Pētījumā atklāts, ka auto izvērtēšanu, pārbaudot VIN jeb šasijas numuru un veicot apskati vai diagnostiku servisā, pirms tā iegādes veic 14% auto īpašnieku. Gandrīz puse jeb 48% respondentu automašīnu apskata vizuāli un kopā ar pārdevēju novērtē tirdzniecības vietā, 30% pārbauda auto vēsturi pēc VIN numura, 28% nogādā auto servisā, 7% paļaujas uz pārdevēja teikto, neveicot nekādas pārbaudes, 17% nav informēti, jo iegādi veicis kāds cits ģimenes loceklis, bet 11% jautājumā par rīcību auto iegādes brīdī atzīmējuši atbildes variantu «Cits».

Lietoti automobiļi Latvijā veido būtisku auto tirgus daļu - pērn no jauna reģistrētas 43 500 vienību, atzīmēts pētījumā. Patērētāji lielākoties izvēlas astoņus līdz desmit vai 11-29 gadus vecus auto. Šo tendenci apliecina arī «Bigbank» klienti, kas auto kredītu visbiežāk piesaka līdz desmit gadu vecu spēkratu iegādei.

Pēc pētījuma datiem, Latvijā 69% mājsaimniecību pieder auto.

Pētījumā apskatītas populārāko vidējās un kompaktās klases automobiļu uzturēšanas izmaksas, tās savstarpēji salīdzinot. Pētījumā apskatītie automobiļi ir 2007.gada izlaiduma ar vienādu nobraukumu un līdzīgiem dzinēju tilpumiem.

Auto īpašnieku aptauja veikta no 3. līdz 10. aprīlim šogad, un tajā piedalījās 700 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu