Tos, kas sapņo par siltu un saulainu laiku, gaida vilšanās - vasara mūs sarūgtinās (113)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: nosha, CC BY-SA 2.0

Vasara būs vēsa, «skandināviska», turklāt jau augusta beigās gaidāmas salnas. Tos, kas sapņo par siltu un saulainu laiku, gaida vilšanās. Tā, vērojot zīmes dabā un ņemot vērā senus ticējumus, uzskata laika vērotājs Vilis Bukšs.

«Salnas šai vasarai no abiem galiem,» saka laika zīmju vērotājs. Augusts būs samērā saulains, bet mēneša beigās ap Bērtuļiem – 24., 25. augustā gaidāmas salnas.

Jūnijs būs saulains un sauss, bet gaiss pa dienu iesils vien līdz 20, 23 grādiem.

Naktis būs drēgnas. Jāņos laiks būs mēreni silts. Ap šo laiku būs īslaicīgs lietus. Bukšs saka, ka maija beigās ir dažas zīmīgas dienas, kas iezīmēs laika apstākļus visai vasarai. Vismaz tā uzskatīja mūsu senči pirms simts un vairāk gadiem. «23. maijs ir svētā Moteja diena. Ja tā iekritīs lietaina un vēsa, tāda būs visa vasara. 27. maijs – Sidora diena, kurā jāvēro vējš. Ja pūtīs ziemelis, vasarā būs jāsalst. 28.maijs – Pahoma diena. Ja šajā dienā saule sildīs, vasara būs patīkama, mērena.» Bukšs skaidro, ka svēto dienas ņemtas no 300 gadu sena pareizticīgo kalendāra. Viņš atzīst, ka ar datumiem esot neliels apjukums. «Tie, kas grib sildīties karstā saulē, lai pērk biļeti un dodas uz dienvidiem. Mūsu platuma grādos laiks būs skandināviski mērens.» Jūlijs būs silts, bet lietains, turpina prognozēt dabas vērotājs. Jūlijā – siena laikā gaidāms pērkons. Toties rudens būs garš un jau augustā «ņems virsroku pār vasaru».

Vasara būs skopa – uz to norāda kosa, kas visur saaugusi. Arī māllēpes zied uz skopu vasaru. Siltummmīloši augi nedos labu ražu. Bērzs un alksnis plauka reizē. Tas norāda uz to, ka vasara būs vidēja. Ja bērzs būtu izplaucis pirmais, laiks vairāk būtu sauss, bet ja alksnis – mitrs. Pavasara Māras diena (pēc vecā kalendāra) 7.aprīlī norādīja uz vējainu laiku.»

Komentāri (113)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu