Porošenko: Ukraina ir pilnībā atdalījusies no Krievijas impērijas (75)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Iegūstot bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienības valstīm, Ukraina ir pilnībā atdalījusies no Krievijas impērijas, piektdien paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

«Tagad Ukrainai ir galīgi noformējusi savu šķiršanos ar Krievijas impēriju. Tieši tā, filozofiski, mums tas ir jāuztver. Tā ir iziešana no vairāk nekā 300 gadu vēstures, kura sākās ar Perejaslavskas Radu, un šodien Ukraina atgriežas mājās,» pavēstīja Porošenko.

Viņš norādīja, ka Ukraina ir izcīnījusi četras brīvības - preču, kapitālu, pakalpojumu un cilvēku kustības brīvību.

Pēc Porošenko teiktā, «runa nav tikai un ne tik daudz par robežas šķērsošanu bez vīzas, runa ir par Ukrainas atgriešanos vēsturiskajā vietā Eiropas valstu vidū».

Viņš uzsvēra, ka ES bezvīzu režīma piešķiršana Ukrainai ir svarīga Krimas un Donbasa deokupācijas politikai, jo okupēto Ukrainas teritoriju iedzīvotājiem rada papildus motivāciju atgriezties.

Kā ziņots, Eiropas Savienības (ES) Padome ceturtdien apstiprināja bezvīzu režīma ieviešanu ar Ukrainu.

Padome paziņoja, ka bezvīzu režīma ieviešana ir «nozīmīgs notikums, kas palīdzēs stiprināt saites starp Ukrainas tautu un ES».

«Tas seko pēc nepieciešamo reformu pabeigšanas Ukrainā daudzās jomās, tostarp migrācijā, sabiedriskajā kārtībā un drošībā, ārējās attiecībās un pamattiesībās,» norādīts Padomes paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka lēmums sekoja pēc ES panāktās vienošanās, kas atļauj dalībvalstīm apturēt bezvīzu režīmu, «ja ar Ukrainu ir nopietnas migrācijas vai drošības problēmas».

Atbilstoši jaunajiem noteikumiem, ukraiņi ar biometriskajām pasēm varēs iekļūt Eiropas Savienībā un uzturēties 90 dienas jebkurā 180 dienu periodā, ja mērķis ir, piemēram, brīvdienas, radinieku vai draugu apciemojums, uzņēmējdarbība, taču ne darbam.

Atbrīvojums no vīzu režīma attiecas uz visām ES dalībvalstīm, izņemot Īriju un Lielbritāniju.

Šis bija pēdējais solis bezvīzu režīma apstiprināšanas procedūrā, tālāk lēmums vēl jāparaksta Eiroparlamenta priekšsēdētājam un ES prezidējošās valsts (Maltas) pārstāvim, kas varētu notikt nākamajā nedēļā. Pēc tam lēmums tiks publicēts ES Oficiālajā Vēstnesī. Bezvīzu režīms stāsies spēkā 20 dienas pēc tā publicēšanas, kas varētu notikt 11.jūnijā.

Līdzīgu bezvīzu režīmu ar ES šogad panāca arī Gruzija.

Komentāri (75)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu