«Amnesty International»: Kopš puča Turcijā atlaisti 100 000 sabiedriskajā sektorā strādājošo (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcijā kopš pērnā gada jūlijā notikušā apvērsuma mēģinājuma no darba sabiedriskajā sektorā patvaļīgi atlaisti vairāk nekā 100 000 cilvēku, pirmdien paziņojusi starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Amnesty International».

Atlaisto vidū ir 33 000 skolotāju un citu Izglītības ministrijas darbinieku, 24 000 policistu un citu Iekšlietu ministrijas darbinieku.

Atlaisti arī 8000 bruņoto spēku pārstāvju, 5000 akadēmisko aprindu un augstākās izglītības sistēmā nodarbināto, 4000 tiesnešu, prokurotu un citu Tieslietu ministrijas darbinieku, pavēstīja «Amnesty International».

Visi tikuši atlaisti no darba, pamatojoties uz dekrētu par ārkartas stāvokli, kas pieņemts pēc puča mēģinājuma.

Ārkārtas stāvoklis Turcijā ir pagarināts jau vairākas reizes, un tā pasreizējais termiņš beidzas 19. jūlijā. Tomēr Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans svētdien paziņoja, ka tas būs spēkā, līdz tiks panākts miers, nesniedzot nekādus konkrētus termiņus.

Savā ziņojumā «Amnesty International» kritizēja masveidīgo atbrīvošanu no darba, kas notikusi «patvaļīgi, pamatojoties neskaidrā un vispārinātā «saistībā ar teroristu organizāciju»».

Organizācija aicināja Turcijas valdību nekavējoties ieviest apelācijas mehānismu tiem, kas jau atlaisti no darba.

«Amnesty International» norādīja, ka tās aptaujātajiem atlaistajiem nav sniegti nekādi skaidrojumi par atlaišanas iemesliem, kā vien vispārinātas dekrētā minētās apsūdzības.

Vēl 47 000 cilvēku aizturēti par saistību ar apvērsuma mēģinājuma organizēšanā apsūdzēto islāma garīdznieku Fetullu Gilenu, kurš dzīvo ASV un noliedz savu saistību ar notikušo.

«Amnesty International» aptaujāja 31 atlaisto sabiedriskās sfēras darbinieku, kā arī runāja ar Turcijas varasiestādēm, arodbiedrību pārstāvjiem, nevalstiskajām organizācijām un juristiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu