Ventspils Vecpilsētā atgriežas dzīvība

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēdējo 10 gadu laikā Ventspils Vecpilsētā atjaunotas un sakārtotas vairāk nekā 30 ēkas un šis darbs aktīvi turpinās. Tostarp Ventspils pašvaldība tuvākajā laikā Vecpilsētā īstenos divus vērienīgus projektus, kas paredz gan daudzdzīvokļu māju, gan biroju un ražošanas telpu izbūvi.

Jāatgādina, ka padomju gados no Vecpilsētas mērķtiecīgi tika izvietoti iedzīvotāji. Tā vietā, lai risinātu ekoloģiskās problēmas un ieviestu inovatīvus risinājumus, lai ostas darbība sadzīvotu ar iedzīvotājiem, tie no Vecpilsētas tika izmitināti uz citiem pilsētas rajoniem. Tagad ir nepieciešams milzīgs darbs, lai iedzīvotājus mudinātu atgriezties. Tas ir sarežģīts un laikietilpīgs process.

Pašvaldība ir centusies šos procesus sekmēt, tostarp ar dažādām atbalsta programmām. Pēdējos gados ir gūti zināmi panākumi un Ventspils iedzīvotāji to ir novērtējuši. Ir nojaukti daudz graustu jeb ēkas, kuras vairs nebija iespējams saglabāt, tai skaitā Pils ielā 23, Ūdens ielā 6 un 8, Lielajā ielā 9 un citas. Lai to panāktu, ar ēku īpašniekiem tiek strādāts individuāli. Graustu īpašniekus ēku nojaukšanai vai sakārtošanai visvairāk mudina paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis. Pēc īpašuma sakārtošanas nodoklis tiek atkal samazināts.

Liela pateicība pienākas privātajiem komersantiem, kuri ir noticējuši Vecpilsētas perspektīvai un investējuši savus līdzekļus, sakārtojot virkni ēku un attīstot uzņēmējdarbību. Pēdējo 10 gadu laikā Vecpilsētā kopumā atjaunotas un sakārtotas 35 ēkas, tai skaitā grausti. Tostarp 26 namīpašumus sakārtojušas privātpersonas, bet deviņas ir pašvaldības vai valsts iestāžu atjaunotās ēkas. Patlaban būvniecības ieceru dokumentācijas izstrāde uzsākta vēl vairākiem īpašumiem.

Pašvaldība turpina būt aktīva – finiša taisnē ir tehniskā projekta izstrāde ēku atjaunošanai Pils ielā 45/47, kur taps ražošanas un biroja telpas informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu vajadzībām. Kompleksā būs arī trīs moderni dzīvokļi IT uzņēmumu viesu un darbinieku vajadzībām. Projektu īstenos, piesaistot 1,8 miljonus eiro ES struktūrfondu finansējumu, kopējās izmaksas – nepilni 2,7 miljoni eiro.

Projekts saistīts ar pašvaldības izstrādāto Ventspils informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares attīstības stratēģiju no 2014. līdz 2020.gadam, kuras viens no mērķiem ir palielināt IKT nozarē strādājošo skaitu līdz 1150 cilvēkiem 2020.gadā. Plānots, ka IKT nozarē strādājošo uzņēmumu skaits pieaugs līdz 150 jeb 9% no visiem uzņēmumiem Ventspilī un nozares apgrozījums sasniegs 92 miljonus eiro. Šajā nozarē ir labi apmaksātas darba vietas, tātad ir lielāki ieņēmumi gan iedzīvotājiem, gan arī pašvaldībai sociālo funkciju nodrošināšanai.

Otrs objekts ir jauna daudzdzīvokļu ēku kompleksa «Ventmalas mājas» izbūve Ūdens ielā 6. Tajā plānoti aptuveni 40 dzīvokļi ar mūsdienu prasībām atbilstošām ērtībām: augstiem griestiem, pārdomātu un funkcionālu plānojumu, kvalitatīviem apdares materiāliem, labu ventilāciju, apsildāmām grīdām u.c. Visam ēku kompleksam ir ieplānoti mūsdienīgi risinājumi iedzīvotāju ikdienas ērtībām: lifts, video namrunis, bērnu laukumiņš, autostāvvieta, vieta kur atstāt riteņus, ratiņus, ērts atkritumu nodošanas risinājums.

Būvēt dzīvokļus ir Ventspils pašvaldības stratēģisks lēmums, jo tikai dzīvokļi spēj pilnvērtīgi atgriezt dzīvību Vecpilsētā. Pie šī projekta nav plānots apstāties – ir noskatīti arī citi zemes gabali, kur nākotnē varētu uzsākt līdzīgu komercdarbību līdz brīdim, kad tiks novērsta tirgus nepilnība. Jāuzsver, ka tieši tirgus nepilnība ir galvenais faktors, lai pašvaldība dibinātu kapitālsabiedrības tamlīdzīgas komercdarbības veikšanai. Šādu praksi pielieto arī citviet Eiropā. Ventspils pašvaldība 2012. gadā pasūtīja pētījumu par dzīvojamā fonda attīstību pilsētā un tajā konstatēts, ka ir pieprasījums pēc mūsdienīgiem, lielas platības dzīvokļiem, taču piedāvājuma nav. Pašvaldībai nav svarīga peļņa, bet ir būtiski, lai arvien vairāk cilvēku apdzīvotu Vecpilsētu. Tad, kad nekustamā īpašuma tirgus modīsies un privātie komersanti sāks izrādīt interesi būvēt un attīstīt dzīvokļu fondu, tad pašvaldība, protams, nekādas darbības šajā virzienā vairs neveiks.

Vēl pašvaldība tuvākajā laikā uzsāks Bērnu aktivitāšu un interešu centra izveidi Akmeņu ielā 5, rekonstruējot vēl vienu vēsturisku Vecpilsētas ēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu