Kas jāzina, lietojot hormonālās kontracepcijas tabletes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības, samērā bieži sievietes izvēlas lietot hormonālo kontracepciju. «Mana Aptieka» farmaceite Sarma Legzdiņa atgādina, ka šādā gadījumā noder zināt un ievērot dažus nosacījumus.

Saule un hormonālās kontracepcijas tabletes

Gadījumos, ja tiek lietotas hormonālās kontracepcijas tabletes, sauļošanās nav ieteicama ne solārijos, ne tiešos saules staros, jo var izraisīt pigmentācijas plankumu parādīšanos.

Ieteikums - atrodoties saulē, izmantot speciālos aizsargkrēmus un neaizrauties ar solārija apmeklējumiem.

Vēnu varikoze un hormonālās kontracepcijas tabletes

Hormonālās kontracepcijas tabletes jālieto uzmanīgi, ja ir paplašinātas kāju vēnas jeb varikoze, jo tās veicina vēnu paplašināšanos.

Ieteikums – pirms hormonālās kontracepcijas tablešu lietošanas uzsākšanas konsultēties ar ķirurgu vai vēnu speciālistu, lai novērtētu kāju vēnu stāvokli. Riska mazināšanai var lietot kādu no iekšķīgi lietojamajiem venotiskajiem līdzekļiem vai kādu piemērotu ziedi.

Kaitīgie ieradumi un hormonālās kontracepcijas tabletes

Smēķēšana graujoši ietekmē sievietes asinsvadus, tos sašaurinot un radot paaugstinātu risku asins recekļu jeb trombu veidošanos. Risks ir īpaši izteikts pēc 35 gadu vecuma sasniegšanas.

Ieteikums – rūpīgi jāseko patērētajam alkohola daudzumam. Vienai vīna vai šampānieša glāzei nebūs būtiskas ietekmes, bet līdzko alkohola patēriņš sasniegs 2-3 glāzes, nebūs garantijas, ka tablešu kontraceptīvā darbība būs pilnīga un pietiekoša. Šajā gadījumā var papildus izvēlēties citu kontracepcijas veidu.

Galvassāpes un hormonālās kontracepcijas tabletes

Kontraceptīvās tabletes var pastiprināt migrēnu. Tāpat migrēna var rasties arī nedēļu pēc šo tablešu lietošanas pārtraukšanas.

Ieteikums – noteikti konsultēties ar ārstu.

Asinsspiediens un hormonālās kontracepcijas tabletes

Arteriālās hipertensijas pacientēm asinsspiediens jākontrolē biežāk, jo šķidruma aiztures dēļ tas var palielināties. Arī šim nolūkam nozīmētajiem antihipertensīvajiem medikamentiem ir mijiedarbība ar kontraceptīvajām tabletēm. To darbība var tikt samazināta, tādēļ var rasties nepieciešamība koriģēt asinsspiediena samazināšanai nozīmēto zāļu devu.

Ja ar hormonālās kontracepcijas tabletēm vienlaicīgi lietoti citi medikamenti. Hormonālo kontraceptīvo tablešu iedarbību pavājina sekojoši zāļu līdzekļi:

  • Antibakteriālie (antibiotikas) līdzekļi, tādēļ to lietošanas laikā un vienu nedēļu pēc šī kursa ieteiktu papildus izsargāties no nevēlamas grūtniecības.
  • Adsorbenti ( aktīvā oglīte) nevajadzētu lietot vienlaicīgi, bet ievērot apmēram stundas starplaiku. Jāpiemin, ka pēdējā laikā novērojamas dažādas vēdera vīrusu saslimšanas, un ir svarīgi atcerēties: ja 3-4 stundu laikā pēc kontraceptīvo tablešu lietošanas bijusi caureja vai vemšana, drošāk būtu arī nākamās septiņas dienas pielietot papildus piesardzības pasākumus.
  • Nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi (ibuprofēni, paracetamols, diklofenaks) , ne tikai pavājina kontraceptīvo tablešu darbību, bet var izraisīt starpasiņošanu menstruālā cikla laikā.
  • Attiecībā uz asinszāli saturošiem preparātiem, jāpievērš uzmanība tam, vai kāda no jūsu izvēlētajām tējām vai uztura bagātinātājiem nesatur šo augu.
  • Jāpiemin arī fakts, ka vairums kontraceptīvo tablešu samazina folijskābes uzsūkšanos organismā, kā rezultātā var iestāties folijskābes deficīts. Tas izpaužas kā organisma vājums, palielināta aizkaitināmība, elpas trūkums. Šajā gadījumā var ieteikt papildus uzņemt folijskābi tabletēs vai to saturošus vitamīnus.

Šie ir tikai daži no piemēriem, tāpēc pastāstiet ārstam vai «Mana Aptieka» farmaceitam par visiem medikamentiem, kurus lietojat vai pēdējā laikā esat lietojušas, tajā skaitā bezrecepšu medikamentus.

www.manaaptieka.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu