Pirmās prognozes par laiku Jāņos; dabas vērotājs stāsta, kāds būs jūnijs (38)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Atbilstoši pagājušā gada decembra, februāra un aprīļa nozīmīgajām dienām pirmais vasaras mēnesis rādās būt mēreni silts un nokrišņu ziņā vidējs, sola laika vērotājs Vilis Bukšs.

Viņa novērojumi liecina, ka pagājušajos Jurģos (23. aprīlis) valdošie bija rietumu, ziemeļrietumu vēji, kas atnesa gan īslaicīgus nokrišņus, gan dzestru laiku, tas norādot uz to, ka jūniju sagaidīsim ar mainīgiem laikapstākļiem, kad vēsākām dienām sekos siltas un pat karstas dienas.

Laikā līdz 15. jūnijam iespējamas arī salnas, bet mēneša vidū gaidāmi vairāk nokrišņi.

«Ja mēneša sākumā būs salīdzinoši vēss laiks un dažviet iespējamas salnas, tad pēc 8. jūnija vasarīgi silts un dažviet arī karsts,» stāsta Bukšs.

Šajā laikā esot iespējami arī pērkona negaisi. Vēlāk, mēneša vidū, vēsāks, vējaināks un vairāk nokrišņu. Arī pirmsjāņu laikā un dienās ap vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) gaidāms mēreni silts laiks, īslaicīgi nokrišņi, naktis vasarīgi vēsas.

Jāņu laikā, pēc dabas pētnieka novērojumiem, dažviet būšot īslaicīgi nokrišņi, dienās ap plus 20, 24 grādiem, bet naktīs plus 10, 15 grādu robežās. Mēneša beigās ap Pēteriem (29. jūnijs) mēreni silts, nokrišņi īslaicīgi un dažviet pērkona lietusgāzes.

Kopumā Ziedu mēnesis tuvu ikgadējiem vidējiem rādījumiem.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu