FT: Merkeles kļūda var izrādīties liktenīga Rietumu aliansei (1108)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Pirmā ASV prezidenta vizīte Eiropā izrādījās neveikla, bet tās sekas var būt sprādzienbīstamas. Uzstājoties priekšvēlēšanu kampaņā Minhenē pēc tam, kad Tramps atgriezās Vašingtonā, Vācijas kanclere Angela Merkele bija tuvu tam, lai paziņotu par Rietumu alianses beigām, raksta «Financial Times» analītiķis Gideons Rahmans (Gideon Rachman).

Žurnālists citē Merkeles paziņojumu: «Laiki, kad mēs varējām pilnībā paļauties uz citiem, var teikt, ka ir beigušies. Vismaz tā var spriest pēc tā, ko sajutu pēdējo dienu laikā. Mums, eiropiešiem, ir jāņem liktenis savās rokās. Protams, mums ir vajadzīgas draudzīgas attiecības ar ASV un Lielbritāniju, kā arī citiem kaimiņiem, arī Krieviju. Taču par savu likteni jācīnās mums pašiem».

«Merkeles replikas ātri nonāca virsrakstos. Ričards Hāss, kurš bijis vecākās ASV ārpolitikas istablišmenta institūcijas - Starptautisko attiecību padomes prezidents, «Twitterī» ierakstīja, ka Merkele, kura runā, ka Eiropa vairs nevar paļauties uz citiem un viss ir jāņem pašu rokās - tas ir lūzuma punkts, no kā ASV centās izvairīties kopš Otrā pasaules kara beigām,» ralsta Rahmans.

Rahmans uzskata, ka viegli vainot Trampu šādā situācijā, taču jāņem vērā, ka tas ir pamatoti. Tiesa, neraugoties uz savu precizitāti izteikumos, Merkele arī izturējusies bezatbildīgi, izsakot paziņojumus, kas var padarīt Ziemeļatlantijas alianses plaisu par bīstamu, kas vēlāk var saraut attiecības uz visiem laikiem.

Politikas vērotājs skaidro, kādēļ Merkeles izteikumi ir kļūda.

«Krievijas valdībai var vairoties cerības, ka izdosies saraut Rietumu aliansi gabalos, un tas, savukārt, padara drošības situāciju Eiropā vēl bīstamāku. Nav pieņemami vienā rindā likt ASV un Lielbritāniju, jo sarunās briti ir Eiropas Savienības pusē, nevis ASV. Tieši tāpat jāatzīmē, ka Terēzas Mejas valdība uzstāj uz lojalitāti un NATO svarīgumu,» raksta Rahmans.

Raksta autors atzīmē, ka viņa kritika nenozīmē, ka Merkele būtu vienā morālā un politiskā līmenī ar Trampu, kurš ne reizi vien izteicis šaubas par galvenajām Rietumu vērtībām - sākot ar preses brīvību, beidzot ar spīdzināšanas aizliegumu un demokrātijas atbalstīšanu visā pasaulē.

«Paziņot, ka Vācijas kanclere būtu jaunais Rietumu pasaules līderis, ir pārsteidzīgi. Bēdīgā realitāte ir tāda, ka Merkele, visticamāk, nav diez ko ieinteresēta, lai cīnītos par Rietumu alianses glābšanu,» noslēdz Rahmans.

Komentāri (1108)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu