Atklāti nezināmi fakti par Leonardo da Vinči māti (46)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Mākslas vēsturnieki apgalvo, ka viņiem beidzot izdevies atklāt leģendārā itāliešu gleznotāja un zinātnieka Leonardo da Vinči mātes identitāti.

Jauni pētījumi liecina, ka vienu no pasaules slavenākajiem un talantīgākajiem cilvēkiem dzemdēja Katerīna di Meo Lipi - bārene, kura dzīvoja lauku mājās kopā ar vecmāmiņu netālu no Vinči.

15 gadu vecumā meiteni pavedināja 25 gadus vecais jurists Pjero da Vinči. Katerīna palika stāvoklī un pēc deviņiem mēnešiem laida pasaulē Leonardo – noskaidrojis Oksfordas universitātes profesors Mārtins Kemps (Martin Kemp).

The Times

Kemps secinājis, ka Leonardo vecāki iepazinušies 1451. gada jūlijā, kad Florencē strādājošais Pjero da Vinči bija paņēmis pāris brīvas nedēļas, lai atpūstos laukos.

Mona Lisa: The People and the Painting

Katerīna nāca no trūkumā nonākušu zemnieku ģimenes, kas tā laika sociālajā hierarhijā bija neapskaužams stāvoklis.

16 gadus vecumā palikt ar bērnu uz rokām, bez vīra un savām mājām bija tik slikti, cik vien varēja būt, norādīja Kemps.

Pētījumi liecina, ka Katerīnas tēvs pameta ģimeni, kad viņa vēl bija pavisam jauna. Katerīnu uzaudzināja vecmāmiņa, kura nomira 1451. gadā. Pēc viņas nāves Katerīna pārcēlās pie sava tēvoča un tantes.

Leonardo nāca pasaulē 1452. gada 14. aprīlī un, visticamāk, uzauga Pjero da Vinči tēva mājās. Pētot arhīvu dokumentus, Kemps atklājis, ka tajos pieminēts nelikumīgs dēls, kas dzīvo Pjero da Vinči tēva mājās.

«Pjero da Vinči taisīja karjeru Florencē, tādēļ nevēlējās zīdaini sev blakus. Un vectēvs dzīvoja ļoti pieklājīgos apstākļos. Viņi bija zemes īpašnieku un notāru ģimene,» norāda Kemps, piebilstot, ka vectēvs, pēc visa spriežot, izturējies ļoti labi pret zēnu un devis viņam ģimenes uzvārdu.

Katerīna tikmēr tika izprecināta vietējam zemniekam Antonio di Pjero Buti, ar ko viņai bija vēl pieci bērni. Arī Pjero da Vinči vēlāk apņēma citu sievu.

Vairāk nekā 40 gadus pēc Leonardo dzimšanas Katerīna pārcēlās uz dzīvi pie viņa Milānā, kur drīz pēc tam nomira.

Leonardo 1494. gadā dienasgrāmatā ierakstījis, ka Katerīna ieradusies pie viņa uz palikšanu, un Milānas bēru reģistrs vēsta par kādas Katerīnas no Florences nāvi. Vēsturnieki arī atraduši Leonardo rakstītu zīmīti par Katerīnas bēru izdevumu segšanu.

Rakstot par Leonardo mātes nāvi, Kemps norāda, ka tās bijušas «diezgan romantiskas beigas citādi visā ziņā skumjam stāstam».

Foto: Reuters/Scanpix
Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu