Privātmāju būvniecībā Ventspils konkurē ar Mārupi un Pierīgu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ventspils atrašanās līderos individuālo māju būvniecības jomā ir likumsakarīga – pašvaldības izbūvētā ielu infrastruktūra topošajos privātmāju rajonos interesentiem ir kā medusmaize.

Ņemot vērā pieaugošo interesi no individuālo māju attīstītājiem/būvniekiem un pieprasījumu pēc zemes gabaliem no iedzīvotājiem – gan ventspilniekiem, gan tiem, kas vēlas pārcelties uz Ventspili – pilsētas pašvaldība mērķtiecīgi strādā pie šāda piedāvājuma radīšanas. Lai apmierinātu pieprasījumu, pašvaldība, jau 2006.gadā apstiprinot pilsētas teritorijas plānojumu, tajā iezīmējusi vairākas individuālo māju apbūves teritorijas, kuras šajos gados mērķtiecīgi ir attīstījusi. Protams, to dara arī citas Latvijas pašvaldības, taču Ventspils pašvaldība iet daudz tālāk – šajā teritorijās ir izbūvēta pilnvērtīga infrastruktūra – ir izbūvētas ielas, ielu apgaismojums, ūdensvads un kanalizācija, kā arī lietus ūdens kanalizācija.

Foto: Publicitātes foto

Piemēram, Pierīgā attīstītāji savās teritorijās izbūvē ielas, un tās pārsvarā nav pašvaldības īpašums. Investīcijas ielu izbūvei tiek sadalītas uz cilvēkiem, kas būvē vai pērk privātmājas konkrētajā ciemā. Tātad, iedzīvotāji pēc tam maksā arī par to uzturēšanu. Šādās vietās ielas, ielu apgaismojums un pārējie inženiertīkli ir kopēji, taču katram ir savas intereses – vienam to vajag, otram nevajag. Tikmēr Ventspilī šādu problēmu nepastāv. Ielu infrastruktūra pieder pašvaldībai, kas to izbūvē, uztur, tīra, un privātmāju īpašniekiem par to nav nekādu rūpju.

Foto: Publicitātes foto

Nav noslēpums, ka šādās attīstības teritorijās bieži vien sāpīgs jautājums ir elektroapgāde, kuras izbūve privātmāju būvētājiem prasa ievērojamas investīcijas. Tāpēc, Ventspils pašvaldība ir neatlaidīgi strādājusi, lai izveidotu labu sadarbību ar AS «Sadales tīkls», kā rezultātā AS «Sadales tīkls» daudzās no šīm teritorijām ir izbūvējusi vidējā sprieguma kabeļus un transformatorus, no kuriem tālāk var būvēt zemsprieguma kabeļus.

Iezīmējot individuālo māju būvniecības teritorijas, ņemtas vērā iedzīvotāju dažādās vēlmes. Vieni vēlas dzīvot netālu no Ventas upes un viņiem ir iespēja būvēties Medus, Virves, Sārnates ielu apkaimē. Citiem patīk dzīvot kompaktākā apbūves teritorijā, piemēram, Jēkaba, Zvaigžņu un Riņķa ielu rajonā. Tāpat, var izvēlēties māju būvēt tuvāk pie jūras – ekskluzīvajā Vasarnīcu, Riņķa ielu apkaimē, kur priežu mežiem ieskautie zemes gabali ir lielāki – vismaz 2500 m². Arī citviet zemes gabalu platības ir atbilstošas mūsdienu prasībām– sākot no 1200 m².

Foto: Publicitātes foto

Šobrīd Ventspilī privātmāju būvniecībai ir vairāk nekā 40 hektāri brīvas teritorijas – interesentiem ir pieejami vairāk nekā 250 zemes gabali ar visu nepieciešamo infrastruktūru, ko radījusi pašvaldība. Bez tam pašvaldība ir gatava arī turpmāk attīstīt individuālo māju teritorijas. Piemēram, ir izstrādāts detālplānojums Staldzenes apbūves teritorijai un tiklīdz radīsies lielāka iedzīvotāju interese būvēties šajā vietā, pašvaldība izvērtēs iespējas arī šajā teritorijā izbūvēt vajadzīgo infrastruktūru. Tāpat, palielinoties cilvēku interesei ir iespēja šāda veida apbūvei attīstīties uz Dienvidiem no Piejūras kempinga.

Foto: Publicitātes foto

Uz individuālo māju teritoriju attīstību pašvaldība raugās kompleksi, šajos rajonos izbūvējot arī nepieciešamās sabiedriskās būves. Piemēram, Gāliņciemā, kas strauji attīstās uz Dienvidu pusi, ir uzcelts bērnudārzs «Bitīte» un turpat blakus taps arī Daudzfunkcionāls pakalpojumu centrs ar bibliotēku, bērnu un jauniešu aktivitāšu centru un kultūras pasākumu norišu vietu. Savukārt, Žāžciemā, kur individuālā apbūve attīstās uz Ventas pusi, izveidota Bērnu rotaļu pilsētiņa, basketbola laukums un āra trenažieri.

Radītās iespējas iedzīvotāji novērtē un būvējas ļoti aktīvi. Statistikas dati par 2016.gadu liecina, ka Ventspils starp lielajām pilsētām ir viena no līderēm individuālo māju būvniecības jomā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu