Merkele sola «rīkoties izlēmīgāk nekā jebkad agrāk» (101)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien solīja «rīkoties izlēmīgāk nekā jebkad agrāk», lai aizsargātu «mūsu Māti Zemi» pret klimata izmaiņām pēc ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma izstāties no Parīzes klimata līguma.

«Mēs Vācijā, Eiropā un pasaulē apvienosimies, lai rīkotos izlēmīgāk nekā jebkad agrāk un stātos pretim un veiksmīgi pārvarētu lielos izaicinājumus cilvēcei, tādus kā klimata izmaiņas,» reportieriem pavēstīja Merkele.

«Visiem tiem, kas tic, ka mūsu planētas nākotne ir svarīga, es saku: turpināsim ceļu kopā, lai mēs veiksmīgi aizsargātu mūsu Māti Zemi,» norādīja Merkele.

Viņa Trampa lēmumu izstāties no Parīzes līguma nodēvēja par, «maigi izsakoties, ļoti nožēlojamu».

Raksturojot Parīzes līgumu kā «vēsturisku lēcienu», Merkele pavēstīja, ka Vācija pildīs «savas saistības atbilstoši šim līgumam, it īpaši finansējot palīdzību nabadzīgākajām un visneaizsargātākajām valstīm pasaulē».

Pēc viņas teiktā, ceļš uz pilnīgu līguma izpildi būs grūts, taču tas ir «neatgriezenisks».

Merkele uzslavēja visā pasaulē īstenotās privātās iniciatīvas klimata aizsardzībai, kuras palīdzēs nodrošināt «lielāku labklājību un iespējas pasaulei».

Merkele arī solīja garantēt panākumus nākamajā ANO klimata sarunu kārtā novembrī Vācijas pilsētā Bonnā.

Kā ziņots, Tramps ceturtdien pavēstīja, ka ASV izstāsies no ANO Parīzes klimata līguma un mēģinās sarunās panākt jaunu globālu vienošanos par klimata izmaiņām.

Parīzē 2015.gadā panāktā vienošanās aicina nodrošināt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

Republikāņu pretestības dēļ ASV Senāts neapstiprināja Parīzes klimata vienošanos, tādēļ tai ASV nav tiesiski saistoša līguma spēks, un Vašingtona var salīdzinoši viegli no tās atteikties.

Tramps priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja pārskatīt ASV dalību šajā līgumā, taču līdz šim tas vēl nebija izdarīts. Viņš bija nodēvējis šo vienošanos par «vienpusīgu» un paziņojis, ka ASV maksājusi «miljardus», lai to izpildītu, kamēr tādas valstis kā Ķīna, Krievija un Indija nav maksājušas «neko».

Komentāri (101)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu