Vairākos teroristu uzbrukumos Londonā bojāgājušie: pilsētas mērs aicina saglabāt mieru un modrību (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

 Lielbritānijas galvaspilsētas Londonas centrā sestdienas vakarā notika divi terorisma incidenti, kuros nogalināti seši upuri, un policija nošāvusi trīs uzbrucējus, svētdien paziņoja Londonas policija.

Pirmajā incidentā uz Londonas tilta mikroautobuss sabrauca gājējus, no kuriem vairāki miruši, bet otrs incidents notika tirgū » Borough Market» šī tilta tuvumā, kur tika sadurti cilvēki.

Londonas policija uzskata, ka ir nošāvusi visus uzbrucējus, kas bija uzvilkuši spridzekļu vestu imitācijas.

Londonas Ātrās palīdzības dienests pavēstīja, ka uzbrukumos uz Londonas tilta un tirgū ievainoti vismaz 20 cilvēku, kuriem sniegta medicīniskā palīdzība sešās Londonas slimnīcās.

«Mēs arī esam snieguši palīdzību vairākiem cilvēkiem notikuma vietā, kas guvuši mazāk nopietnus ievainojumus,» sacīja dienesta direktora palīgs Pīters Rodss.

Aculiecinieki stāstīja, ka bruņoti policisti ieradušies un slēguši tiltu abos virzienos pēc tam, kad balts mikroautobuss uzbrauca uz ietves un ietriecās cilvēkos.

Britu raidsabiedrības BBC reportiere, kas atradās notikuma vietā, ziņoja, ka mašīnu vadījis vīrietis un tā braukusi ar apmēram 80 kilometru stundā lielu ātrumu.

«Viņš apbrauca man apkārt un tad sabrauca piecus vai sešus cilvēkus,» stāstīja reportiere. Viņa sacīja, ka pieciem vai sešiem ievainotajiem tiek sniegta medicīniskā palīdzība.

«Es teiktu, ka ir kādi četri smagi ievainoti cilvēki. Viņiem visiem šobrīd palīdz paramediķi,» teica reportiere.

Reportiere vēlāk pastāstīja, ka redzējusi, kā policija aiztur vienu vīrieti un saslēdz viņu rokudzelžos.

Mikroautobuss bija uzbraucis uz tilta no Londonas centra puses un devies Temzas upes dienvidu krasta virzienā.

Policija vēlāk paziņoja, ka vēl viens incidents noticis pie tilta dienvidu gala esošajā tirgū «Borough Market», kurā sadurti cilvēki. «Bruņoti [policijas] virsnieki reaģēja, un tika raidīti šāvieni,» teikts policijas paziņojumā.

Aculiecinieki sacīja, ka tirgus rajonā redzējuši vīrieti ar lielu nazi, kurš vairākkārt sadūris citu vīrieti, un pēc tam dzirdējuši šāvienus. Savukārt kāds apsardzes darbinieks redzējis, kā trīs uzbrucēji sadūruši četrus cilvēkus.

Londonas policija paziņoja, ka bruņoti policisti ieradušies divās vietās – uz tilta un netālu esošajā tirgū, kurā ir daudz restorānu un bāru. Policija meklē trīs aizdomās turētos un ir izveidojusi plašu kordonu apr šo rajonu.

Vēlāk tika ziņots, ka policija ieradusies arī trešā incidenta vietā Voksolas rajonā, bet izrādījās, ka šis incidents nebija saistīts ar abiem iepriekšējiem.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja svētdienas naktī paziņoja, ka acīmredzami saistītie incidenti Londonas centrā tiek uzskatīti par «potenciālu teroraktu».

Meja tiek regulāri informēta par notikumiem Londonā, un viņa svētdien vadīs valdības ārkārtas reaģēšanas komitejas sēdi, paziņoja premjeres rezidence Dauningstrītā.

Londonas mērs Sadiks Hans raksturoja notikušo kā «šausminošu teroraktu».

«Situācija vēl attīstās, un es lūdzu visus londoniešus un pilsētas viesus saglabāt mieru un modrību, » viņš piebilda.

«Mēs vēl nezinām visas detaļas, bet šis bija tīšs un gļēvs uzbrukums nevainīgiem londoniešiem un mūsu pilsētas viesiem, kas baudīja sestdienas vakaru. Es to nosodu, cik vien stipri tas iespējams,» sacīja mērs.

Uzbrukums Londonā notika vairāk nekā nedēļu pēc tam, kad spridzinātājs pašnāvnieks koncertā Mančestrā nogalināja 22 cilvēkus. Tas noticis dažas dienas pirms 8.jūnijā paredzētajām parlamenta vēlēšanām, kurās svarīgs temats ir drošība.

22.martā Londonā uz Vestminsteras tilta un tā tuvumā notika terorakts, kurā britu musulmanis Halids Mahmūds nogalināja piecus cilvēkus un ievainoja vairāk nekā 50, līdz viņu notikuma vietā nošāva policija.

52 gadus vecais Mahmūds ar savu automašīnu ietriecās gājējos, bet pēc tam taranēja barjeras ap parlamentu un nodūra policistu.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu