Vāc parakstus, lai iedzīvotāji varētu vairāk ietekmēt pašvaldību darbu (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā manabalss.lv sākta parakstu vākšana par to, lai Latvijā būtu pašvaldību referendumi.

Parakstu vākšanas iniciators Raimonds Lejnieks-Puķe komentē: «Latvijas pašvaldībās ir nepieciešams dažādus jautājumus lemt ne tikai pašvaldības domē, bet iesaistot arī pašvaldībā dzīvojošos iedzīvotājus. Latvijas Republikas Satversmes 101. pantā ir noteikts, ka ikviens Latvijas pilsonis likumā paredzētajā veidā var piedalīties pašvaldību darbībā. Pašvaldību referendums veicinātu šī Satversmes panta iedzīvināšanu praksē, jo pašlaik iedzīvotāji pašvaldības darbu varēja ietekmēt, tikai piedaloties pašvaldību vēlēšanās. Ar šo iniciatīvu es vēlos uzlabot iedzīvotāju lielāku iesaisti lēmumu pieņemšanas procesos.»

Kā portālu «Apollo» informē iniciatīvas autors, viņš uzskata, ka pašvaldību referendums nodrošinātu vietējās attiecīgās pašvaldības iedzīvotājiem iespēju piedalīties vietējās nozīmes jautājumu lemšanā.

Tāpat tas veicinātu pašvaldības iedzīvotāju iespējas ietekmēt pašvaldības domes darbību vietējo iedzīvotāju interesēs, kā arī piešķirtu pašvaldības iedzīvotājiem tiesības atlaist pašvaldības domi.

Pašvaldību referenduma ieviešana, pēc Lejnieka-Puķes domām, veicinātu lielāku pašvaldības iedzīvotāju iesaistīšanos pašvaldības politikas veidošanā. Ja tiktu ieviests pašvaldību referendums, pārvaldes struktūra kļūtu demokrātiskāka.

šeit

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu