Putins: Konfliktu Ukrainā izraisīja cilvēku nogurums no «vājprātīgās korupcijas» (222)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā amerikāņu režisoram Oliveram Stounam atklājis savu skatījumu uz notiekošo Ukrainā. Putins uzskata, ka galvenais Ukrainas konflikta iemesls ir ukraiņu nogurums no korupcijas varas ešelonos un tā rezultātā notikušais apvērsums, vēsta «Postimees». 

Putins atzīmēja, ka Ukrainā «pēc neatkarības iegūšanas sākās traka privatizācija, kas, savukārt, noveda pie dzīves līmeņa krišanās. Lai arī kādas nebūtu bijušas valdības, ierindas iedzīvotāja dzīve tā arī nav mainījusies. Cilvēki, loģiski, nogura no šīs vājprātīgās korupcijas un nelikumīgas, bezkaunīgas zagšanas.»

«Protams, cilvēki domāja, ka jebkāda veida pievienošanās Eiropas Savienības standartiem atbrīvos viņus no šī pazemojošā stāvokļa, kurā viņi bija kopš deviņdesmitajiem gadiem. Domāju, ka tas ir galvenais konflikta motīvs,» teica Putins.

Runājot par protestiem Ukrainā saistībā ar bijušā prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanos parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, Putins norādīja, ka «jā, ar to viss ir sācies.»

«Mūsu partneri Eiropā un ASV izmantoja cilvēku neapmierinātību un tā vietā, lai noskaidrotu, kas patiešām valstī notiek, viņi uztaisīja valsts apvērsumu. Versija, ka Janukovičs aizbēga no Kijevas bija izdevīga, lai attaisnotu apvērsumu, jo tikko Janukovičs aizbrauca vizītē, tā tūlīt cilvēki iebruka viņa rezidencē,» teica Putins.

Putins atklāja, ka Janukovičs ar Krievijas palīdzību aizbēga uz Krimu, kas toreiz bija Ukrainas daļa. Pēc Krievijas līdera vārdiem, Janukovičs Krimā bija nepilnu nedēļu, bet pēc tam «kļuva acīmredzams tas, ka viņš Kijevā nevar atgriezties, jo viņu var nogalināt».

Krievija neesot pievienojusi Krimu, bet tā esot radījusi apstākļus, lai Krima pati tai pievienotos. Putins skaidroja, ka lēmums pievienoties Krievijai bija pieņemts, ņemot vērā referendumu, un arī Krimas parlaments bija absolūti leģitīms.

«Apvērsums bija saistīts ar prātam neaptveramu vardarbību, to vidū radās arī vardarbības draudi Krimā, kur vairāk nekā 70% ir etniskie krievi, vai arī tie, kuri uzskata sevi par krieviem. Viņi baidījās par savu drošību. Tā kā mēs redzējām draudus savā teritorijā, un Krima ir mūsu, tad mēs aizsargāsim savu teritoriju ar visiem līdzekļiem,» teica Putins.

Tāpat Putins konfliktā Donbasā vaino Ukrainas specdienestus, kuri esot apspieduši krievus un cilvēkus, kuri nav pieņēmuši «nelikumīgo apvērsumu». Viņš norādīja, ka Krievijas valdība neskaitāmas reizes esot lūgusi Ukrainu atturēties no galējas rīcības, taču tas neesot sekmīgi.

Komentāri (222)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu