Pētījumā atklāts, ka lidmašīnās esošais gaiss kaitē veselībai (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/ Scanpix

ANO Pasaules Veselības organizācijas žurnālā «Public Health Panorama» publicētajā Lielbritānijas zinātnieku pētījumā «Aerotoxic Syndrome: A New Occupational Disease?» atklāts, ka pastāvīga atrašanās lidmašīnās izraisa nopietnas veselības problēmas.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 200 gaisa kuģu apkalpes komandas un tika atklāta saistība starp veselības pasliktināšanos un lidmašīnas gaisu, kurā sastopami dažādi izgarojumi.

Stirlinga Universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka ilgstoša atrašanās lidmašīnās izraisa akūtus un hroniskus simptomus sākot no galvassāpēm un reiboņiem līdz elpošanas un redzes problēmām. Doktore Sūzena Mikaelisa (Susan Michaelis) norādījusi, ka šajā pētījumā atklātais ir ļoti nozīmīgs gaisa kuģu apkalpēm un pastāvīgajiem lidotājiem visā pasaulē.

«Mēs esam secinājuši, ka lidmašīnu apkalpe regulāri tiek pakļauta zema līmeņa bīstamam piesārņojumam lidmašīnas gaisā, kuru izraisa dzinējos esošās eļļas, šis mazākā mērā attiecas arī uz regulāriem lidmašīnu pasažieriem,» komentējusi Vaijana Hovarda (Vyvyan Howard) no Ulsteras Universitātes.

Pētījuma noslēgumā minēts, ka ir identificēta skaidra cēloņsakarība starp simptomiem, diagnozēm un darba vides apstākļiem – ir nepieciešams apzināt šo arodslimību un steidzami veikt dziļāku medicīnisko izpēti.

Lielbritānijas Transporta departaments paziņojis, ka nav pārliecinošu pierādījumu šādai saistībai.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu