Inspekcija: Ugunsgrēka Jūrmalā radītā vides piesārņojuma ilglaicīgo ietekmi pašlaik var novērtēt tikai teorētiski (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ugunsgrēka Jūrmalā radītā vides piesārņojuma ilglaicīgo ietekmi uz cilvēku veselību pašlaik var novērtēt tikai teorētiski, uzskata Veselības inspekcija (VI).

Inspekcija norāda, ka minētās ārkārtas situācijas konkrētās ietekmes uz cilvēku veselību izvērtējumu varēs izdarīt tikai pēc veiktajām vides piesārņojuma analīzēm. Tā kā notikums saistīts ar atmosfēras piesārņojumu, VI uzskata, ka dzeramā ūdens kvalitāte nav apdraudēta, un attiecīgas analīzes neveiks. Savukārt vides piesārņojuma analīžu veikšana nav VI kompetences jautājums.

Inspekcijas speciālisti šodien līdz plkst.13 apsekoja Jūrmalas pilsētas teritoriju no Dubultiem līdz pat ugunsgrēka vietas tuvumam Slokā un konstatēja, ka jūtama viegla dūmu smaka, par ko informēja arī satiktie vietējie iedzīvotāji. Stiprais vējš ir veicinājis iespējamā piesārņojuma izkliedēšanos. Līdz ar to VI uzskata, ka patlaban nav tiešas ietekmes uz cilvēku veselību, kaut gan iepriekšējā vakarā dūmu smaka varēja provocēt psihosomatiskus veselības traucējumus jutīgiem cilvēkiem, kas jau slimo ar elpošanas ceļu slimībām, saasinot viņu veselības stāvokli. Tā kā dūmu stabs no degšanas vietas pacēlās augšējos atmosfēras slāņos, citu lokālu ietekmi uz cilvēku veselību var izslēgt, turklāt cilvēki bija brīdināti aizvērt logus un neatrasties degšanas vietas tuvumā.

Inspekcija uzsver, ka radītā vides piesārņojuma ilglaicīgo ietekmi uz cilvēku veselību pašlaik var novērtēt tikai teorētiski un detalizētai piesārņojuma situācijas izvērtēšanai nepieciešamas papildu analīzes, tostarp noturīgo organisko piesārņotāju koncentrācijas monitorings.

Ugunsgrēku dūmu ķīmiskais sastāvs ir atkarīgs no degošo materiālu (t.sk. plastmasu) ķīmiskā sastāva un degšanas apstākļiem, bet esot skaidrs, ka «šādos degšanas procesos izdalās vesela buķete gan neorganisko, gan organisko ķīmisko vielu, no kurām ilglaicīgā perspektīvā par bīstamākajām tiek atzīti dioksīni un furāni, kuri var uzkrāties barības ķēdēs un šādā veidā ar pārtiku nonākt cilvēku organismā,» skaidroja VI. Minēto noturīgo organisko piesārņotāju ilglaicīgo ietekmi uz cilvēku veselību saista ar to iespējamo kaitīgo iedarbību uz reproduktīvo sistēmu, kā arī ar kancerogēno iedarbību.

Plastmasas atkritumu ugunsgrēks Slokā neapšaubāmi ir veicinājis globālo vides piesārņojumu ar noturīgajiem organiskajiem piesārņotājiem, tomēr tas, acīmredzot, ir izkliedējies plašā teritorijā, tādējādi samazinot katras konkrētās vietas iespējamo piesārņojuma līmeni, ko var novērtēt tikai vides monitorings vai speciāli pētījumi.

Kā ziņots, vakar pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, aizdegoties plastmasas krāvumiem. Pēc vairāk nekā 12 stundu darba šorīt plkst.5.17 ugunsgrēku izdevās lokalizēt. Kopējā plastmasas krāvumu degšanas platība bija 12 000 kvadrātmetri jeb 1,2 hektāri.

Dzēšanas darbos vienlaikus iesaistījās aptuveni 50 VUGD ugunsdzēsēji-glābēji, kuriem palīgā tika nosūtīti arī divi «Latvijas Dzelzceļa» ugunsdzēsības vilcieni un divas Valsts meža dienesta ugunsdzēsības autocisternas, bet Nacionālo bruņoto spēku helikopters nodrošināja ugunsgrēka dzēšanu no gaisa.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par ugunsgrēku nelegālajā izgāztuvē Jūrmalā.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu