Vairākās novadu domēs cīņa par varu izvērtusies starp ZZS partijām (59)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Cīnoties par vadošajiem amatiem domē, vairākās novadu domēs Zaļo un zemnieku savienību veidojošās Latvijas Zaļa partija (LZP) un Latvijas Zemnieku savienība (LZS) ir sadalījušās koalīcijā un opozīcijā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati par vēlēšanu rezultātiem.

Brocēnu, Rojas un Kandavas novadā domju priekšsēdētāji ievēlēti no LZP, divās pašvaldībās vadītāji savu amatu saglabājuši.

Par Brocēnu novada domes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēta līdzšinējā pašvaldības vadītāja Solvita Dūklava (LZP). Balsojumā nepiedalījās LZS deputāts Zigmunds Georgs Fīrers, kurš nolēma apturēt savu deputāta darbību un aģentūrai LETA skaidroja, ka šo balsojumu uzskatot par neleģitīmu, jo neesot saņēmis informāciju par kriminālprocesa virzību, kurā Dūklava saukta pie kriminālatbildības par bezdarbību saistībā ar Valsts kontroles atklātajiem finanšu pārkāpumiem pašvaldībā.

Rojas novada domes priekšsēdētājas amatā atkārtoti ievēlēta līdzšinējā pašvaldības vadītāja Eva Kārkliņa (LZP). Pret viņu bija divi domes LZS deputāti, kas vienīgie arī darbosies opozīcijā, liecina balsojums.

Savukārt Kandavas novadā, kur par jauno domes priekšsēdētāju ievēlēta Inga Priede (LZP), LZS zaudējusi varu novadā, jo līdzšinējā domes priekšsēdētāja Alfreda Ķieģeļa (LZS) partijas pārstāve Signe Ezeriņa neguva pietiekamu deputātu atbalstu.

LZS savu spēku zaudējusi arī Ozolnieku novadā. Ievēlēšanai domes priekšsēdētāja amatā Dainim Liepiņam (LRA) izdevies izveidot koalīciju ar LZP, savukārt pret viņu bija visi LZS deputāti.

Jēkabpils novadā ar LZP balsi no domes priekšsēdētāja amata tika gāzts LZS pārstāvis Edvīns Meņķis, amatā ievēlot Aivaru Vanagu («Savam novadam»).

Ķeguma novadā LZS no varas gāza LZP, par domes priekšsēdētāju ievēlot Ilmāru Zemnieku (LZS), pret kuru bija divi domē ievēlētie LZP deputāti, tostarp bijušais domes priekšsēdētājs Roberts Ozols.

Opozīcijā LZP strādās arī Balvu novadā, kur par priekšsēdētāju ievēlēts līdzšinējā domes vadītāja Andra Kazinovska (LZS) partijas biedrs Aigars Pušpurs (LZS).

Līdzīga situācija ir arī Preiļu novadā, kur amatu saglabājusi vēlēšanās novadā uzvarējušā un vairākumu domē ieguvušā apvienotā Latgales partijas, nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK un LZS saraksta līdere, līdzšinējā domes priekšsēdētāja Maruta Plivda. Līdz ar to divi LZP deputāti domē darbosies opozīcijā.

Ar LZS atbalstu amatu saglabājis arī Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans («Tukuma pilsētai un novadam»), savukārt LZP deputāti viņa kandidatūru balsojumā neatbalstīja.

Arī Ādažu novada domes priekšsēdētāja Māra Sprindžuka (LRA) pārvēlēšanu amatā atbalstīja LZS deputāti, bet LZP deputāti palikuši opozīcijā.

Jau vēstīts, ka LZS un LZP pašvaldību deputātiem, kuri nespēj kopīgi sastrādāties, nebūs vietas Saeimas vēlēšanu deputātu kandidātu sarakstos, aģentūrai LETA uzsvēra ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Reizē Brigmanis norādīja, ka dažu LZS un LZP deputātu izvēle nesastrādāties kopā liecina «par absolūtu demokrātiju mūsu partiju starpā». Viņš norādīja, ka ir jāņem vērā vietējā situācija. «Ņemot vērā, ka partiju saraksti startēja atsevišķi, jau pirms vēlēšanām «a priori» bija skaidrs, ka šajās vietās vienošanās nebūs,» pauda ZZS līderis.

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu